tomcat-users mailing list archives

Site index · List index
Message view « Date » · « Thread »
Top « Date » · « Thread »
From John Najarian <j-najar...@earthlink.net>
Subject Re: Installation problems on Windows
Date Tue, 01 Mar 2005 17:22:36 GMT
Just to double check.

Your 'path' env var includes an entry like: 
 c:\j2sdk1.4.2_07\bin - (some people forget the \bin)
and your java_home env var is like:
 c:\j2sdk1.4.2_07


-----Original Message-----
From: shenty@techflow.com
Sent: Mar 1, 2005 11:59 AM
To: Tomcat Users List <tomcat-user@jakarta.apache.org>
Subject: Re: Installation problems on Windows



Some more updates...

Tried the .EXE installer with JDK 1.5. Still no go, I get the same
installer hang right after "Using jvm....".

Tried the .ZIP installation again, and verified an accurate JAVA_HOME
pointing to the 1.4 JDK in this case. Running "service install" resulted in
a Failed to install service error.

Does anyone know what the .EXE installer is supposed to do after the "Using
jvm" message? I can't tell if this is a Windows XP/SP2 security problem or
some other JDK problem without knowing what the installer is trying to do
when it hangs.

Also, in case I never get to try Tomcat, is there a recommendation for
other J2EE web/ejb app servers I should try?

Thx,
Steve



-----Steve Henty/TechFlow wrote: -----


To: "Tomcat Users List" <tomcat-user@jakarta.apache.org>
From: Steve Henty/TechFlow
Date: 2005-03-01 09:43AM
Subject: Re: Installation problems on Windows



You're right about jvm.dll... one typo and a bunch of cut-and-paste.

None of the options you mentioned worked. Starting with using the ZIP file
directly, I apparently have some JAVA_HOME or CLASSPATH problems that
prevent the service.bat (is that the one I want to install the Windows XP
service?) from completing. I've never had to pay a lot of attention to
CLASSPATH at the Windows level, since I use WSAD/Eclipse. JAVA_HOME is new
to me, and I was counting on the installer to take care of this mundane
detail.

That said, I *did* set JAVA_HOME to both the public J2RE1.4.2_07, and the
full J2SDK1.4.2_07 on separate installer attempts, along with adding the
respective /bin directories to the Path. No go either.
Installing to a directory without spaces (C:\www\tomcat5.0) didn't help. In
any case, Windows hasn't had a problem with spaces in directory names since
Win2K, so I'd be surprised if that were truly the problem.

There are a zillion programs that use Windows installers successfully, and
if I read the mail archives correctly, Tomcat didn't used to have this
problem in versions prior to 5.0.19.

Does the installation process actually transfer control to the JVM partway
through (which is what "Using jvm ....jvm.dll" implies)? If so, what would
prevent that transfer of control to the JVM? I've successfully compiled and
run Java applications in WSAD/Eclipse on this machine, so there is nothing
inherent in my Windows setup that is JVM-unfriendly. Perhaps there's a fix
around the corner?

Steve






-----Jason Bainbridge <jbainbridge@gmail.com> wrote: -----


To: Tomcat Users List <tomcat-user@jakarta.apache.org>
From: Jason Bainbridge <jbainbridge@gmail.com>
Date: 2005-02-28 08:37PM
Subject: Re: Installation problems on Windows

On Mon, 28 Feb 2005 17:26:31 -0800, shenty@techflow.com
wrote:
>
> I hope this message makes it to the list (my Welcome email didn't include
> the examples of the proper email command syntax, only the headings...?)
>
> The Tomcat 5.x binary installer for Windows hangs at the point where it
> says it's using the dvm.dll. This is true under all the following
> circumstances:
> -Windows XP Pro, SP2
> -JRE 1.4.2_06 (picks client/dvm.dll)
> -JDK 1.4.2_07 (picks client/dvm.dll or server/dvm.dll, seemingly at
random)
> -JRE 1.4.2_07 (picks client/dvm.dll)
> -fresh install (with reboot) of each of the JDKs/JREs above
> -Tomcat 5.0.28 (should be okay with 1.4.x, right?)
> -Tomcat 5.5.4
> -Tomcat 5.5.7
> -leave the partially installed Tomcat directories and registry entries
> intact on subsequent attempts
> -remove the Tomcat directories and registry entries prior to subsequent
> attempts
> -allow Tomcat to use default installation directory (C:\Program
> Files\Apache Software Foundation\...)
> -TinyFirewall enabled, and disabled

1. dvm.dll do you mean jvm.dll? Thought it was just a typo at first
but it's consistent through your email.

2. Try installing to a directory path without spaces, Windows is
really tempermental about such things.

3. Ditch the binary installer and just download the .zip, if need be a
Windows service can be easily installed using the batch file that
comes with the .zip

4. Try explicitly setting your JAVA_HOME environment variable to point
where you want it.

One of those should set you right.

Cheers.
--

Jason Bainbridge
http://kde.org- webmaster@kde.org
Personal Site - http://jasonbainbridge.com

---------------------------------------------------------------------
 To unsubscribe, e-mail: tomcat-user-unsubscribe@jakarta.apache.org
For additional commands, e-mail: tomcat-user-help@jakarta.apache.org


---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: tomcat-user-unsubscribe@jakarta.apache.org
For additional commands, e-mail: tomcat-user-help@jakarta.apache.org



---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: tomcat-user-unsubscribe@jakarta.apache.org
For additional commands, e-mail: tomcat-user-help@jakarta.apache.org


Mime
View raw message