cloudstack-users mailing list archives

Site index · List index
Message view « Date » · « Thread »
Top « Date » · « Thread »
From Oreki Hōtarō <syedab...@gmail.com>
Subject Re: SSVM unable to ping outside, only management server
Date Fri, 21 Oct 2016 07:57:38 GMT
Thanks for your reply Dag, it seems I can't ping the gateway. Some
background on the setup which I should've explained earlier:

Running Cloudstack 4.9 with KVM on Ubuntu 14.04, it's a single machine
setup with the vms and management on the same host. Here's the network
interface:

# The primary network interface
auto eth0
iface eth0 inet manual

# Public network
auto cloudbr0
iface cloudbr0 inet static
    address 172.16.135.130
    netmask 255.255.254.0
    gateway 172.16.135.254
    dns-nameservers 172.16.238.7 172.16.238.6
    dns-domain UTP.EDU.MY
    bridge_ports eth0
    bridge_fd 5
    bridge_stp off
    bridge_maxwait 1

# Private network
auto cloudbr1
iface cloudbr1 inet manual
    bridge_ports none
    bridge_fd 5
    bridge_stp off
    bridge_maxwait 1

Here's the ssvm interface:
auto lo eth0 eth1 eth2
iface lo inet loopback

iface  eth0 inet static
  address 169.254.0.105
  netmask 255.255.0.0
iface  eth1 inet static
  address 172.16.135.24
  netmask 255.255.254.0
iface  eth2 inet static
  address 172.16.135.154
  netmask 255.255.254.0

I've disabled firewall to ensure that it's not the problem and so it
doesn't interfere in fixing this. I'll set that up later. I'm thinking my
problem might be my configuration. I've configured the External and
Internal DNS as the dns nameservers from the interface. I'm not sure if the
ACL might be blocking the traffic, but I will check into that. But, I do
not think that might be the problem as currently I can ping the dns and the
gateway from the host, just not from the ssvm.

Looking forward to your reply



On Thu, Oct 20, 2016 at 5:33 PM Dag Sonstebo <Dag.Sonstebo@shapeblue.com>
wrote:

> Hi Oreki,
>
> A couple of things to check:
>
> - Can you ping the gateway  172.16.135.254  ?
> - If you can ping this – have you got any network ACLSs / firewall rules
> blocking traffic?
> - If you check on your hypervisor – is the SSVM eth2 interface connected
> to the right network / vSwitch and the right VLAN?
>
>
> Regards,
> Dag Sonstebo
> Cloud Architect
> ShapeBlue
>
> On 20/10/2016, 02:09, "Oreki Hōtarō" <syedabd90@gmail.com> wrote:
>
>     Hi, I've ssh into ssvm and tried to ping google dns 8.8.8.8 to check
> if it
>     works. Error message says:
>
>     root@s-8-VM:~# ping 8.8.8.8
>     PING 8.8.8.8 (8.8.8.8): 48 data bytes
>     60 bytes from s-8-VM (172.16.135.158): Destination Host Unreachable
>     Vr HL TOS  Len   ID Flg  off TTL Pro  cks      Src      Dst Data
>      4  5  00 4c00 01cb   0 0040  40  01 f12b 172.16.135.158  8.8.8.8
>
>     Here's what the health check output is:
>     root@s-8-VM:~# /usr/local/cloud/systemvm/ssvm-check.sh
>     ================================================
>     First DNS server is  172.16.238.7
>     PING 172.16.238.7 (172.16.238.7): 48 data bytes
>     --- 172.16.238.7 ping statistics ---
>     2 packets transmitted, 0 packets received, 100% packet loss
>     WARNING: cannot ping DNS server
>     route follows
>     Kernel IP routing table
>     Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use
>     Iface
>     0.0.0.0         172.16.135.254  0.0.0.0         UG    0      0
> 0 eth2
>     169.254.0.0     0.0.0.0         255.255.0.0     U     0      0
> 0 eth0
>     172.16.134.0    0.0.0.0         255.255.254.0   U     0      0
> 0 eth1
>     172.16.134.0    0.0.0.0         255.255.254.0   U     0      0
> 0 eth2
>     172.16.238.6    172.16.135.254  255.255.255.255 UGH   0      0
> 0 eth1
>     172.16.238.7    172.16.135.254  255.255.255.255 UGH   0      0
> 0 eth1
>     ================================================
>     ERROR: DNS not resolving download.cloud.com
>     resolv.conf follows
>     nameserver 172.16.238.7
>     nameserver 172.16.238.6
>     nameserver 172.16.135.130
>
>     Not really sure what the problem is. It seems that the gateway might
> be the
>     problem but I'm sure I set it accordingly, nothing out of the
> ordinary. I
>     can ping to the management server.
>
>
>
> Dag.Sonstebo@shapeblue.com
> www.shapeblue.com
> 53 Chandos Place, Covent Garden, London  WC2N 4HSUK
> @shapeblue
>
>
>
>

Mime
  • Unnamed multipart/alternative (inline, None, 0 bytes)
View raw message