tomcat-dev mailing list archives

Site index · List index
Message view « Date » · « Thread »
Top « Date » · « Thread »
From bugzi...@apache.org
Subject DO NOT REPLY [Bug 37277] New: - long delay in Tomcat startup
Date Thu, 27 Oct 2005 17:37:13 GMT
DO NOT REPLY TO THIS EMAIL, BUT PLEASE POST YOUR BUG·
RELATED COMMENTS THROUGH THE WEB INTERFACE AVAILABLE AT
<http://issues.apache.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=37277>.
ANY REPLY MADE TO THIS MESSAGE WILL NOT BE COLLECTED AND·
INSERTED IN THE BUG DATABASE.

http://issues.apache.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=37277

           Summary: long delay in Tomcat startup
           Product: Tomcat 5
           Version: 5.5.12
          Platform: PC
               URL: http://forum.java.sun.com/thread.jspa?messageID=3951945
        OS/Version: Windows 2000
            Status: NEW
          Severity: normal
          Priority: P2
         Component: Connector:Coyote
        AssignedTo: tomcat-dev@jakarta.apache.org
        ReportedBy: lars@huttar.net


I'm using Tomcat 5.5.9, but I see from
http://forum.java.sun.com/thread.jspa?messageID=3951945 that it's still an issue
in 5.5.12. JDK1.5

When Tomcat starts without webapps, it starts quickly: within a few seconds I
can type http://localhost/manager/html/list in a browser and get a response.
But when I put webapps in (either with a <Context> in server.xml or by dropping
them in the webapps folder), Tomcat can take 14 min, 24 min, or even longer to
start up. During that time, browser requests are met with an endlessly circling
throbber.
The webapp I'm using is Cocoon, but others (see above link) have reported the
same problem with other webapps. The problem has been intermittent for us, but
right now on our production server, it is happening every time.

There are no errors in the Cocoon logs.
An excerpt from the Tomcat stderr log shows where it took over 24 minutes to get
from
   Oct 27, 2005 10:21:59 AM org.apache.catalina.core.StandardHost start
   INFO: XML validation disabled
to 
   Oct 27, 2005 10:46:06 AM org.apache.coyote.http11.Http11Protocol start
   INFO: Starting Coyote HTTP/1.1 on http-8080

Oct 27, 2005 10:21:58 AM org.apache.coyote.http11.Http11Protocol init
INFO: Initializing Coyote HTTP/1.1 on http-8080
Oct 27, 2005 10:21:58 AM org.apache.catalina.startup.Catalina load
INFO: Initialization processed in 1031 ms
Oct 27, 2005 10:21:59 AM org.apache.catalina.core.StandardService start
INFO: Starting service Catalina
Oct 27, 2005 10:21:59 AM org.apache.catalina.core.StandardEngine start
INFO: Starting Servlet Engine: Apache Tomcat/5.5.9
Oct 27, 2005 10:21:59 AM org.apache.catalina.core.StandardHost start
INFO: XML validation disabled
Oct 27, 2005 10:46:06 AM org.apache.coyote.http11.Http11Protocol start
INFO: Starting Coyote HTTP/1.1 on http-8080
Oct 27, 2005 10:46:06 AM org.apache.jk.common.ChannelSocket init
INFO: JK: ajp13 listening on /0.0.0.0:8009
Oct 27, 2005 10:46:06 AM org.apache.jk.server.JkMain start
INFO: Jk running ID=0 time=0/46  config=null
Oct 27, 2005 10:46:06 AM org.apache.catalina.storeconfig.StoreLoader load
INFO: Find registry server-registry.xml at classpath resource
Oct 27, 2005 10:46:06 AM org.apache.catalina.startup.Catalina start
INFO: Server startup in 1448022 ms

Thinking the delay might be caused by the XML parser trying to chase down DTD
urls in XML config files, I removed such DOCTYPE declarations where I could find
them. But it didn't help.
I really don't know if this is a Tomcat bug, but it's a serious problem.

Incidentally, we upped our Java memory settings to 512MB (init) and 1024MB
(max), but that didn't help.

-- 
Configure bugmail: http://issues.apache.org/bugzilla/userprefs.cgi?tab=email
------- You are receiving this mail because: -------
You are the assignee for the bug, or are watching the assignee.

---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: dev-unsubscribe@tomcat.apache.org
For additional commands, e-mail: dev-help@tomcat.apache.org


Mime
View raw message