perl-embperl mailing list archives

Site index · List index
Message view « Date » · « Thread »
Top « Date » · « Thread »
From "Beau E. Cox" <b...@beaucox.com>
Subject [MP2+Embperl(cvs)] Strange mod_perl 'make test' glitch
Date Tue, 06 Apr 2004 06:52:15 GMT
-------------8<---------- Start Bug Report ------------8<----------
1. Problem Description:

When I do a modperl 'make test' and have Embperl enabled, the
test does not start:

console log:
...
waiting 120 seconds for server to start: .Syntax error on line 48 
of /home/test/httpd/2.1/src/modperl2/modperl-2.0/t/conf/httpd.conf:
Cannot 
load /home/test/perl/5.8.3-apache2.1/lib/site_perl/5.8.3/i686-linux-thread-multi/auto/Embperl/Embperl.so

into 
server: /home/test/perl/5.8.3-apache2.1/lib/site_perl/5.8.3/i686-linux-thread-multi/auto/Embperl/Embperl.so:

undefined symbol: Perl_gv_stashpv
[  error]
server has died with status 255 (t/logs/error_log wasn't created, start the 
server in the debug mode)
make: *** [run_tests] Error 143
...

Perl_gv_stashpv - give me a break! Of course that's there.

my httpd.conf
...
LoadModule perl_module /home/test/usr/apache2.1/lib/apache/mod_perl.so
LoadModule apreq_module /home/test/usr/apache2.1/lib/apache/mod_apreq.so
LoadModule cgid_module /home/test/usr/apache2.1/lib/apache/mod_cgid.so
LoadModule embperl_module 
"/home/test/perl/5.8.3-apache2.1/lib/site_perl/5.8.3/i686-linux-thread-multi/auto/Embperl/Embperl.so"
(the above is really one line)
...

t/conf/httpd.conf:
...
<IfModule !mod_cgid.c>
    LoadModule cgid_module "/home/test/usr/apache2.1/lib/apache/mod_cgid.so"
</IfModule>

<IfModule !Embperl.c>
    LoadModule embperl_module 
"/home/test/perl/5.8.3-apache2.1/lib/site_perl/5.8.3/i686-linux-thread-multi/auto/Embperl/Embperl.so"
</IfModule>

<IfModule !mod_perl.c>
    LoadModule perl_module 
"/home/test/httpd/2.1/src/modperl2/modperl-2.0/src/modules/perl/mod_perl.so"
</IfModule>
...

NOW, if I skip the test and install modperl, the server WORKS.

BUT, using a continuation line in my httpd.conf as such:
...
LoadModule embperl_module \
"/home/test/perl/5.8.3-apache2.1/lib/site_perl/5.8.3/i686-linux-thread-multi/auto/Embperl/Embperl.so"
...

'make test' does NOT try to include Embperl.so in t/conf/httpd.conf, and
the tests run FINE.

I guess Apache::Test cannot parse httpd.conf continuation syntax.

BUT the strange question remains, what's with not finding 'Perl_gv_stashpv'?

I don't know whether this is a problem in modperl, Embperl,
Apache::Test, or something I overlooked.

THIS IS NOT A PRIORITY. More of a quandry. I'll just '\' my Embperl.so
LoadModule statement. My servers run fine.

Aloha => Beau.

2. Used Components and their Configuration:

*** from apachectl status:
   Server Version: Embperl/2.0b11 Apache/2.1.0-dev (Unix)
          mod_perl/1.99_14-dev Perl/v5.8.3 mod_ssl/2.1.0-dev
          OpenSSL/0.9.7d DAV/2

*** mod_perl version 1.9914

*** using lib/Apache/BuildConfig.pm
*** Makefile.PL options:
  MP_APXS        => /home/test/usr/apache2.1/sbin/apxs
  MP_COMPAT_1X   => 1
  MP_GENERATE_XS => 1
  MP_LIBNAME     => mod_perl
  MP_USE_DSO     => 1
  MP_USE_STATIC  => 1


*** /home/test/usr/apache2.1/sbin/httpd -V
Server version: Apache/2.1.0-dev
Server built:   Apr  5 2004 05:12:55
Server's Module Magic Number: 20030821:3
Architecture:   32-bit
Server MPM:     Prefork
  threaded:     no
    forked:     yes (variable process count)
Server compiled with....
 -D APR_HAS_SENDFILE
 -D APR_HAS_MMAP
 -D APR_HAVE_IPV6 (IPv4-mapped addresses enabled)
 -D APR_USE_SYSVSEM_SERIALIZE
 -D APR_USE_PTHREAD_SERIALIZE
 -D SINGLE_LISTEN_UNSERIALIZED_ACCEPT
 -D APR_HAS_OTHER_CHILD
 -D AP_HAVE_RELIABLE_PIPED_LOGS
 -D HTTPD_ROOT="/home/test/usr/apache2.1"
 -D SUEXEC_BIN="/home/test/usr/apache2.1/bin/suexec"
 -D DEFAULT_PIDLOG="/home/test/var/run/httpd.pid"
 -D DEFAULT_SCOREBOARD="logs/apache_runtime_status"
 -D DEFAULT_LOCKFILE="/home/test/var/run/accept.lock"
 -D DEFAULT_ERRORLOG="logs/error_log"
 -D AP_TYPES_CONFIG_FILE="/home/test/httpd/2.1/conf/mime.types"
 -D SERVER_CONFIG_FILE="/home/test/httpd/2.1/conf/httpd.conf"


*** /home/test/perl/5.8.3-apache2.1/bin/perl -V
Summary of my perl5 (revision 5.0 version 8 subversion 3) configuration:
  Platform:
    osname=linux, osvers=2.6.5-rc2, archname=i686-linux-thread-multi
    uname='linux cathy.beaucox.com 2.6.5-rc2 #1 sat mar 20 21:48:51 hst 2004 
i686 unknown unknown gnulinux '
    config_args='-Dprefix=/home/test/perl/5.8.3-apache2.1 -d -e -Dusethreads 
-Duseshrplib'
    hint=recommended, useposix=true, d_sigaction=define
    usethreads=define use5005threads=undef useithreads=define 
usemultiplicity=define
    useperlio=define d_sfio=undef uselargefiles=define usesocks=undef
    use64bitint=undef use64bitall=undef uselongdouble=undef
    usemymalloc=n, bincompat5005=undef
  Compiler:
    cc='cc', ccflags ='-D_REENTRANT -D_GNU_SOURCE -DTHREADS_HAVE_PIDS 
-fno-strict-aliasing -I/usr/local/include -D_LARGEFILE_SOURCE 
-D_FILE_OFFSET_BITS=64',
    optimize='-O3',
    cppflags='-D_REENTRANT -D_GNU_SOURCE -DTHREADS_HAVE_PIDS 
-fno-strict-aliasing -I/usr/local/include'
    ccversion='', gccversion='3.3.3', gccosandvers=''
    intsize=4, longsize=4, ptrsize=4, doublesize=8, byteorder=1234
    d_longlong=define, longlongsize=8, d_longdbl=define, longdblsize=12
    ivtype='long', ivsize=4, nvtype='double', nvsize=8, Off_t='off_t', 
lseeksize=8
    alignbytes=4, prototype=define
  Linker and Libraries:
    ld='cc', ldflags =' -L/usr/local/lib'
    libpth=/usr/local/lib /lib /usr/lib
    libs=-lnsl -ldb -ldl -lm -lcrypt -lutil -lpthread -lc
    perllibs=-lnsl -ldl -lm -lcrypt -lutil -lpthread -lc
    libc=/lib/libc-2.3.2.so, so=so, useshrplib=true, libperl=libperl.so
    gnulibc_version='2.3.2'
  Dynamic Linking:
    dlsrc=dl_dlopen.xs, dlext=so, d_dlsymun=undef, ccdlflags='-rdynamic 
-Wl,-rpath,/home/test/perl/5.8.3-apache2.1/lib/5.8.3/i686-linux-thread-multi/CORE'
    cccdlflags='-fpic', lddlflags='-shared -L/usr/local/lib'


Characteristics of this binary (from libperl): 
  Compile-time options: MULTIPLICITY USE_ITHREADS USE_LARGE_FILES 
PERL_IMPLICIT_CONTEXT
  Built under linux
  Compiled at Apr  1 2004 20:03:15
  %ENV:
    PERL_LWP_USE_HTTP_10="1"
  @INC:
    /home/test/perl/5.8.3-apache2.1/lib/5.8.3/i686-linux-thread-multi
    /home/test/perl/5.8.3-apache2.1/lib/5.8.3
    /home/test/perl/5.8.3-apache2.1/lib/site_perl/5.8.3/i686-linux-thread-multi
    /home/test/perl/5.8.3-apache2.1/lib/site_perl/5.8.3
    /home/test/perl/5.8.3-apache2.1/lib/site_perl
    .

*** Packages of interest status:

Apache::Request: 2.03-dev
CGI            : 3.01
LWP            : 5.76
mod_perl       : 1.9914


3. This is the core dump trace: (if you get a core dump):

  n/a

This report was generated by t/REPORT on Tue Apr  6 06:17:06 2004 GMT.

-------------8<---------- End Bug Report --------------8<----------

Note: Complete the rest of the details and post this bug report to
dev <at> perl.apache.org. To subscribe to the list send an empty
email to dev-subscribe@perl.apache.org.



---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: embperl-unsubscribe@perl.apache.org
For additional commands, e-mail: embperl-help@perl.apache.org


Mime
View raw message