openoffice-dev mailing list archives

Site index · List index
Message view « Date » · « Thread »
Top « Date » · « Thread »
From Rob Weir <robw...@apache.org>
Subject Re: [AOO 3.4/3.4.1] crashes due to upgraded user profile from former OOo installation
Date Fri, 15 Feb 2013 15:13:57 GMT
On Fri, Feb 15, 2013 at 9:53 AM, Oliver-Rainer Wittmann
<orwittmann@googlemail.com> wrote:
> Hi,
>
>
> On 15.02.2013 15:06, Rob Weir wrote:
>>
>> On Fri, Feb 15, 2013 at 8:37 AM, Oliver-Rainer Wittmann
>> <orwittmann@googlemail.com> wrote:
>>>
>>> Hi,
>>>
>>>
>>> On 15.02.2013 13:52, Rob Weir wrote:
>>>>
>>>>
>>>> On Fri, Feb 15, 2013 at 6:53 AM, Oliver-Rainer Wittmann
>>>> <orwittmann@googlemail.com> wrote:
>>>>>
>>>>>
>>>>> Hi,
>>>>>
>>>>> I would like to draw your attention on issue 121625 [1] - a tracking
>>>>> issue
>>>>> for the crashes which had been reported in Bugzilla and in the forum
>>>>> (as
>>>>> I
>>>>> know from Hagar) which occur right a couple of seconds after the
>>>>> application
>>>>> start.
>>>>>
>>>>> I was able to reproduce such crashes - for details have a look at the
>>>>> issue.
>>>>> Due to two viral flues which knocked me out for all together more than
>>>>> two
>>>>> weeks it took some time to find the root cause.
>>>>> I think I have found it - again look at the issue for details.
>>>>>
>>>>> I will commit a patch to avoid such crashes in the future.
>>>>>
>>>>
>>>> How many issues do we have that cause a random crash?
>>>>
>>>> I thought there were two different issues:
>>>>
>>>> 1) Profile corruption
>>>>
>>>> 2) Checking for extension updates
>>>>
>>>> Is this uncaught exception issue a new one?  Or is it the root cause
>>>> of one (or both) of the above two issues?
>>>>
>>>
>>> It seems I need to be more verbose here on the list ;-)
>>>
>>> It is the root cause for both which are more or less the same.
>>> A user profile corruption in the extension databases causes crashes when
>>> checking for extension updates. Extension updates can be triggered
>>> manually
>>> or automatically as part of the checking for an application update.
>>>
>>
>> OK.  So this is a very good outcome, if it is a single root cause and
>> we have a good fix and workaround.
>>
>> I'd like to make a Youtube video to show how to fix this issue in
>> existing installations, but the steps are not clear.
>>
>> For example, in the issue you say, "The problem persists even, if the
>> user profile has been renamed/removed".  But then your solution is to
>> delete two files from the profile:
>>
>>   $USERPROFILE/3/user/extensions/bundled/extensions.pmap
>>   $USERPROFILE/3/user/extensions/bundled/extensions.db
>>
>> So why doesn't deleting the whole profile work?
>
>
> On the first startup after the user profile had been renamed/removed the
> user profile is recreated and due to the existing bundled extension folders
> in the installation $USERPROFILE/3/user/extensions/bundled/extensions.pmap
> has been recreated containing entries for these bundled extensions.
> I observed that deleting this file after the user profile had been recreated
> helps to prevent the crashes.
>
>
>>
>> I'm trying to think of a fool-proof way for users to fix this, one
>> that eliminates possibilities of open or locked files.  So maybe
>> something like:
>>
>> 1) Uninstall AOO
>>
>> 2) Reboot
>>
>> 3) Delete profile directory
>>
>> 4) Reinstall
>>
>> Would that work?
>
>
> I think this would work - I am not sure, if step 2) is needed.

I wasn't sure either.  The question is whether the quick start is
terminated in all cases when doing install?  Or are there cases where
it would still be running, causing it to hang on to some profile
files?  In that case a reboot would clean that up.

-Rob

> The installation containing the "half" removed bundled extensions from
> former OOo installation will be removed by step 1). The user profile
> corrupted regarding its extension database will be removed in step 3).
> But the user will lose all her/his user settings.
> Thus, the workaround is something to keep as much as possible to prevent the
> crashes.
>
>
>> Or do we still have an issue if new extensions are installed?
>
>
> I am not sure, but I do not know of problems with newly installed extensions
> causing such crashes.
>
>
> Best regards, Oliver.
>
>>>>
>>>>> I have also given a workaround in the issue which someone could
>>>>> document
>>>>> in
>>>>> the forum as well. (As I had already discussed this workaround in
>>>>> another
>>>>> thread with Hagar may be this has been already done.)
>>>>>
>>>>> [1] https://issues.apache.org/ooo/show_bug.cgi?id=121625
>>>>>
>>>>> Thanks for your attention.
>>>>>
>>>>> Best regards, Oliver.

Mime
View raw message