Hi It is probably a bug, just that it is hard to see it at first view. I can't reproduce it, but I found the change that create the problem: https://issues.apache.org/jira/browse/MYFACES-3373 UIForm.createUniqueId should take into account prependId logic The problem is related to https://issues.apache.org/jira/browse/MYFACES-3663 UIViewRoot.createUniqueId() should generate unique ids for all the component tree. I think in your case there should be one component programatically added by a third party library that changes the order of the generated ids. If the order changes, the action is not executed the first time. I suppose if you set prependId to true it will work. Please reopen MYFACES-3373 in order to fix it properly. I think the solution is only apply the code when prependId is false AND the seed is not provided. Thanks for the report. Issues like this one are hard to find. regards, Leonardo Uribe 2012/12/20 Zhao Koh : > Hi all, > > I am currently using MyFaces 2.1.8 but discovered an issue with composite > component renderFacet - and this issue started at version 2.1.4. > > The following describes the problem: > > I have a composite component called buttonSelectBox that uses > composite:renderFacet to inject content from client - nothing fancy, only a > span that surrounds the content. > > > xmlns:h="http://java.sun.com/jsf/html" > xmlns:f="http://java.sun.com/jsf/core" > xmlns:c="http://java.sun.com/jsp/jstl/core" > xmlns:ui="http://java.sun.com/jsf/facelets" > xmlns:composite="http://java.sun.com/jsf/composite" > xmlns:p="http://primefaces.org/ui"> > > > > > > > > > > > > > > > > > > Then I have a facelet page that uses this composite component and a standard > that invokes an action. > > "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> > > xmlns:h="http://java.sun.com/jsf/html" > xmlns:c="http://java.sun.com/jsp/jstl/core" > xmlns:f="http://java.sun.com/jsf/core" > xmlns:ui="http://java.sun.com/jsf/facelets" > xmlns:custom="http://java.sun.com/jsf/composite/components" > xmlns:p="http://primefaces.org/ui" > xmlns:pe="http://primefaces.org/ui/extensions" > lang="en"> > > > > > >
> >
>
> > compId="myLinksMenu" defaultText="2222"> > > > > > > > action="#{testBean.buttonAction}" value="Click ME" /> > >
>
>
> >
> > > > The issue is whenever the web app that contains the above deployed to web > container (I am using Websphere 7), the button on the facelet page does not > register the action until the second click, i.e. the first click does > nothing. The request did reach the server though. > > I have tried every version since 2.1.4 - 2.1.8, and it still occurring - so > I am currently downgraded to 2.1.3. > > Can you please advise if this is a bug or something that I have missed? If > this is a bug, how can I go about raising this in JIRA? > > Any comment would be much appreciated. > > Thanks. > > Regards, > Zhao > > > > > > >