incubator-ooo-dev mailing list archives

Site index · List index
Message view « Date » · « Thread »
Top « Date » · « Thread »
From Oliver-Rainer Wittmann <>
Subject Re: [RELEASE][3.4.1]: potential release blocker
Date Fri, 03 Aug 2012 05:46:11 GMT

On 02.08.2012 16:44, Oliver-Rainer Wittmann wrote:
>>>>>>> Hi,
>>>>>>> imacat found a problem with the base application icon on windows.
>>>>>>> I can verify this issue with the latest version based on r1367911
when I
>>>>>>> do a clean fresh installation, no upgrade. If you run an upgrade
>>>>>>> installation you don't see this problem and the icon is ok.
>>>>>> You have the answer to the question I asked imacat just now.
>>>>>> BTW - did you notice that the Draw icon was also missing in her screenshot?
>>>>> no, I haven't noticed this, I was focused on the base icon ;-)
>>>> and I know why I haven't noticed it, I have checked it again on my
>>>> Windows machine and the only icon that is missing is that from Base ;-)
>>>> I hate such problems...
>>> I am still have no real idea what going wrong and I am rebuilding
>>> currently the same version to ensure that it is no build problem (but I
>>> hope it is :-)).
>>> As I mentioned earlier when you watch the properties, you will see the
>>> correct icon. When you now click on change icon and double click the
>>> icon (which is the only available icon in sbase.exe) and apply the
>>> change everything is ok in the Start Menu.
>>> Even a restart of windows after the installation won't help.
>>> I am no expert but I would guess that the icon in the Start Menu is
>>> extracted from the exe where it seems to be ok.
>>      Thanks, J├╝rgen.  I think this issue is serious in that:  It drew my
>> attention not from the inside of the start menu, but from the recent
>> applications shortcuts of the start menu.  See the attached picture.
>> Windows 7 puts the first shortcut of the most recent installed
>> application, at the recent application shortcuts of the start menu.  It
>> is very large and obvious when user wants to run anything in Windows 7.
>>      A detaled explanation of my case: I first upgraded from 3.4.0 to
>> 3.4.1, and found this problem (alone with Draw).  Then I removed the
>> previous version and did a clean install, and this problem still exists
>> (alone with Draw).
>>      I layed the icons a bit.  It seems that the Base shortcut only have
>> problem when the icon is read from sbase.exe.  The shortcut icon of
>> Base.lnk is fine if it is from scalc.exe, sdraw.exe or anything else.
>> The same goes for Draw.lnk:  It only has problem when points to
>> sdraw.exe, but not the others (sbase.exe, smath.exe, etc.)  Any other
>> shortcuts (even those created by hand) work fine for both sbase.exe and
>> sdraw.exe.
>>      So I suppose the problem lies in the shortcut files Base.lnk and
>> Draw.lnk.  How do we create these two files?  Shall we create them again?
> I did the following:
> - Window7 Professional, OOo 3.3 installed.
> --> install AOO 3.4.1, r1367911
> --> icons are visible
> - Window7 Home Premium in VM, clean installation.
> --> install AOO 3.4.1, r1367911
> --> icons are visible
> Thus, I can not reproduce the "missing icon" defect in the above scenarios.
> I will perform the following use case:
> - Windows7 Home Premium in VM, clean installation.
> - install AOO 3.4
> --> install AOO 3.4.1, r1367911

Also, in this scenario the icons are visible after the installation of AOO 
3.4.1, r1367911. There was no need to clear the Windows icon cache.

Best regards, Oliver.

View raw message