When adding nodes it is a *very* good idea to manually set the tokens, see http://wiki.apache.org/cassandra/Operations#Load_balancing

bootstrap is a process that happens only once on a node, where as well as telling the other nodes it's around it asks them to stream over the data it will no be responsible for. 

nodetool loadbalance is an old utility that should have better warnings not to use it. The best way to load balance the cluster is manually creating the tokens and assigning them either using the initial_token config param or using nodetool move. 

Hope that helps. 

-----------------
Aaron Morton
Freelance Cassandra Developer
@aaronmorton

On 6 May 2011, at 08:37, Sanjeev Kulkarni wrote:

Here is what I did.
I booted up the first one. After that I started the second one with bootstrap turned off.
Then I did a nodetool loadbalance on the second node. 
After which I added the third node again with bootstrap turned off. Then did the loadbalance again on the third node.
This seems to have successfully completed and I am now able to read/write into my system.
Thanks!

On Thu, May 5, 2011 at 1:22 PM, Len Bucchino <Len.Bucchino@veritix.com> wrote:

I just rebuilt the cluster in the same manner as I did originally except after I setup the first node I added a keyspace and column family before adding any new nodes.  This time the 3rd node auto bootstrapped successfully.

 

From: Len Bucchino [mailto:Len.Bucchino@veritix.com]
Sent: Thursday, May 05, 2011 1:31 PM


To: user@cassandra.apache.org
Subject: RE: New node not joining

 

Also, setting auto_bootstrap to false and setting token to the one that it said it would use in the logs allows the new node to join the ring.

 

From: Len Bucchino [mailto:Len.Bucchino@veritix.com]
Sent: Thursday, May 05, 2011 1:25 PM
To: user@cassandra.apache.org
Subject: RE: New node not joining

 

Adding the fourth node to the cluster with an empty schema using auto_bootstrap was not successful.  A nodetool netstats on the new node shows “Mode: Joining: getting bootstrap token” similar to what the third node did before it was manually added.  Also, there are no exceptions in the logs but it never joins the ring.

 

From: Sanjeev Kulkarni [mailto:sanjeev@locomatix.com]
Sent: Thursday, May 05, 2011 11:47 AM
To: user@cassandra.apache.org
Subject: Re: New node not joining

 

Hi Len,

This looks like a decent workaround. I would be very interested to see how the addition of the 4th node went. Please post it whenever you get a chance.

Thanks!

 

On Thu, May 5, 2011 at 6:47 AM, Len Bucchino <Len.Bucchino@veritix.com> wrote:

I have the same problem on 0.7.5 auto bootstrapping a 3rd node onto an empty 2 node test cluster (the two nodes were manually added) and the it currently has an empty schema.  My log entries look similar to yours.  I took the new token it says its going to use from the log file added it to the yaml and turned off auto bootstrap and the node added fine.  I'm bringing up a 4th node now and will see if it has the same problem auto bootstrapping.

 

From: Sanjeev Kulkarni [sanjeev@locomatix.com]
Sent: Thursday, May 05, 2011 2:18 AM
To: user@cassandra.apache.org
Subject: New node not joining

Hey guys,

I'm running into what seems like a very basic problem.

I have a one node cassandra instance. Version 0.7.5. Freshly installed. Contains no data.

The cassandra.yaml is the same as the default one that is supplied, except for data/commitlog/saved_caches directories.

I also changed the addresses to point to a externally visible ip address.

The cassandra comes up nicely and is ready to accept thrift connections.

I do a nodetool and this is what I get.

 

10.242.217.124  Up     Normal  6.54 KB         100.00% 110022862993086789903543147927259579701

 

Which seems right to me.

 

Now I start another node. Almost identical configuration to the first one. Except the bootstrap is turned true and seeds appropriately set.

When I start the second, I notice that the second one contacts the first node to get the new token.

I see the following lines in the first machine(the seed machine).

 

INFO [GossipStage:1] 2011-05-05 07:00:20,427 Gossiper.java (line 628) Node /10.83.111.80 has restarted, 

now UP again

 INFO [HintedHandoff:1] 2011-05-05 07:00:55,162 HintedHandOffManager.java (line 304) Started hinted handoff for endpoint /10.83.111.80

 INFO [HintedHandoff:1] 2011-05-05 07:00:55,164 HintedHandOffManager.java (line 360) Finished hinted hand

off of 0 rows to endpoint /10.83.111.80

 

However when i do a node ring, I still get

 

10.242.217.124  Up     Normal  6.54 KB         100.00% 110022862993086789903543147927259579701

 

Even though the second node has come up. On the second machine the logs say

 

INFO [main] 2011-05-05 07:00:19,124 StorageService.java (line 504) Joining: getting load information

 INFO [main] 2011-05-05 07:00:19,124 StorageLoadBalancer.java (line 351) Sleeping 90000 ms to wait for load information...

 INFO [GossipStage:1] 2011-05-05 07:00:20,828 Gossiper.java (line 628) Node /10.242.217.124 has restarted, now UP again

 INFO [HintedHandoff:1] 2011-05-05 07:00:29,548 HintedHandOffManager.java (line 304) Started hinted handoff for endpoint /10.242.217.124

 INFO [HintedHandoff:1] 2011-05-05 07:00:29,550 HintedHandOffManager.java (line 360) Finished hinted handoff of 0 rows to endpoint /10.242.217.124

 INFO [main] 2011-05-05 07:01:49,137 StorageService.java (line 504) Joining: getting bootstrap token

 INFO [main] 2011-05-05 07:01:49,148 BootStrapper.java (line 148) New token will be 24952271262852174037699496069317526837 to assume load from /10.242.217.124

 INFO [main] 2011-05-05 07:01:49,150 Mx4jTool.java (line 72) Will not load MX4J, mx4j-tools.jar is not in the classpath

 INFO [main] 2011-05-05 07:01:49,259 CassandraDaemon.java (line 112) Binding thrift service to /10.83.111.80:9160

 INFO [main] 2011-05-05 07:01:49,262 CassandraDaemon.java (line 126) Using TFastFramedTransport with a max frame size of 15728640 bytes.

 INFO [Thread-5] 2011-05-05 07:01:49,266 CassandraDaemon.java (line 154) Listening for thrift clients...

 

This seems to indicate that the second node has joined the ring. And has gotten its key range. 

Am I missing anything?


Thanks!