incubator-cassandra-user mailing list archives

Site index · List index
Message view « Date » · « Thread »
Top « Date » · « Thread »
From Brian Frank Cooper <coop...@yahoo-inc.com>
Subject Re: Connect during bootstrapping?
Date Wed, 03 Mar 2010 06:26:13 GMT
Oops, looks like I just wasn't patient enough:

INFO - Sampling index for /home/cooperb/cassandra/data/usertable/data-1-Data.db
INFO - Streaming added /home/cooperb/cassandra/data/usertable/data-1-Data.db
INFO - Bootstrap/move completed! Now serving reads.
INFO - Cassandra starting up...

Thanks and sorry for the list noise...

brian


On 3/2/10 10:06 PM, "Brian Frank Cooper" <cooperb@yahoo-inc.com> wrote:

Thanks for the idea, but I don't see 'streaming' on either of the existing nodes:

% ls -l
total 12
drwxr-xr-x  2 cooperb users 4096 Mar  2 21:33 commitlog
drwxr-xr-x  4 cooperb users 4096 Mar  1 20:51 data
drwxr-xr-x  2 cooperb users 4096 Mar  2 21:00 logs

I see the anti-compaction, but then nothing:

INFO - Node /98.137.30.39 is now part of the cluster
INFO - InetAddress /98.137.30.39 is now UP
INFO - AntiCompacting [org.apache.cassandra.io.SSTableReader(path='/home/cooperb/cassandra/data/usertable/data-706-Data.db'),org.apache.cassandra.io.SSTableReader(path='/home/cooperb/cassandra/data/usertable/data-711-Data.db'),org.apache.cassandra.io.SSTableReader(path='/home/cooperb/cassandra/data/usertable/data-717-Data.db'),org.apache.cassandra.io.SSTableReader(path='/home/cooperb/cassandra/data/usertable/data-586-Data.db'),org.apache.cassandra.io.SSTableReader(path='/home/cooperb/cassandra/data/usertable/data-685-Data.db'),org.apache.cassandra.io.SSTableReader(path='/home/cooperb/cassandra/data/usertable/data-623-Data.db'),org.apache.cassandra.io.SSTableReader(path='/home/cooperb/cassandra/data/usertable/data-327-Data.db'),org.apache.cassandra.io.SSTableReader(path='/home/cooperb/cassandra/data/usertable/data-716-Data.db'),org.apache.cassandra.io.SSTableReader(path='/home/cooperb/cassandra/data/usertable/data-675-Data.db')]
INFO - Node /98.137.30.39 state jump to leaving

Thanks...

brian


On 3/2/10 10:00 PM, "Stu Hood" <stu.hood@rackspace.com> wrote:

You are probably in the portion of bootstrap where data to be transferred is split out to
disk, which can take a while: see https://issues.apache.org/jira/browse/CASSANDRA-579

Look for a 'streaming' subdirectory in your data directories to confirm.

-----Original Message-----
From: "Brian Frank Cooper" <cooperb@yahoo-inc.com>
Sent: Tuesday, March 2, 2010 11:50pm
To: "cassandra-user@incubator.apache.org" <cassandra-user@incubator.apache.org>
Subject: Re: Connect during bootstrapping?

Thanks for the note.

Can you help me with something else? I can't seem to get any data to transfer during bootstrapping...I
must be doing something wrong.

Here is what I did: I took 0.6.0-beta2, loaded 2 machines with 60-70GB each. Then I started
a third node, with AutoBootstrap true. The node claims it is bootstrapping:

INFO - Auto DiskAccessMode determined to be mmap
INFO - Saved Token not found. Using Rb0mePN3PheW3haA
INFO - Creating new commitlog segment /home/cooperb/cassandra/commitlog/CommitLog-1267594407761.log
INFO - Starting up server gossip
INFO - Joining: getting load information
INFO - Sleeping 90000 ms to wait for load information...
INFO - Node /98.137.30.37 is now part of the cluster
INFO - Node /98.137.30.38 is now part of the cluster
INFO - InetAddress /98.137.30.37 is now UP
INFO - InetAddress /98.137.30.38 is now UP
INFO - Joining: getting bootstrap token
INFO - New token will be user148315419 to assume load from /98.137.30.38
INFO - Joining: sleeping 30000 for pending range setup
INFO - Bootstrapping

But when I run nodetool streams, no streams are transferring:

Mode: Bootstrapping
Not sending any streams.
Not receiving any streams.

And it doesn't look like the node is getting any data. Any ideas?

Thanks for the help...

Brian


On 3/2/10 12:22 PM, "Jonathan Ellis" <jbellis@gmail.com> wrote:

On Tue, Mar 2, 2010 at 1:54 PM, Brian Frank Cooper
<cooperb@yahoo-inc.com> wrote:
> Hi folks,
>
> I'm running 0.5 and I had 2 nodes up and running, then added a 3rd node in
> bootstrap mode. I understand from other discussion list threads that the new
> node doesn't serve reads while it is bootstrapping, but does that mean it
> won't connect at all?

it doesn't start the thrift listener until it is bootstrapped, so yes.

(you can tell when it's bootstrapped by when it appears in nodeprobe
ring.  0.6 also adds bootstrap progress reporting via jmx.)

> When I try to connect from my java client, or
> cassandra-cli, I get the exception below. Is it the expected behavior?
> (Also, cassandra-cli says "Connected to xxx.yahoo.com" even though it isn't
> really connected...)

This is fixed in https://issues.apache.org/jira/browse/CASSANDRA-807
for 0.6, fwiw.

-Jonathan


--
Brian Cooper
Principal Research Scientist
Yahoo! Research





--
Brian Cooper
Principal Research Scientist
Yahoo! Research


Mime
View raw message