httpd-users mailing list archives

Site index · List index
Message view « Date » · « Thread »
Top « Date » · « Thread »
From Tianyin Xu <t...@cs.ucsd.edu>
Subject Re: [users@httpd] "DSO load failed" when using mod_authn_dbm for Berkeley DB
Date Thu, 12 May 2016 20:22:12 GMT
Thanks a lot, Luca!

On Thu, May 12, 2016 at 1:04 AM, Luca Toscano <toscano.luca@gmail.com>
wrote:

>
>
> 2016-05-12 7:09 GMT+02:00 Tianyin Xu <tixu@cs.ucsd.edu>:
>
>> Sorry Luca, I misspelled your name in my last email. :-(
>>
>
> No problem at all :)
>
>
>>
>> On Wed, May 11, 2016 at 9:55 PM, Tianyin Xu <tixu@cs.ucsd.edu> wrote:
>>
>>> Thanks, Loca!
>>>
>>> Yes, I did set AuthDBMUserFile (the whole point for this module is to
>>> use a DBM file to do the authn control, isn't it?)
>>>
>>
> Thanks for the new info!
>
>
>>
>>> I generate the file called dbm-auth-file using dbmmanger
>>> $ file dbm-auth-file
>>> dbm-auth-file: Berkeley DB (Hash, version 9, native byte-order)
>>>
>>> and then I loaded the module and configured it in a <Directory> as
>>> follows,
>>>     AuthType Basic
>>>     AuthName Documents
>>>     AuthBasicProvider dbm
>>>     AuthDBMType DB
>>>     AuthDBMUserFile "/home/tixu/httpd-2.4.20-bin/dbm-auth-file"
>>>
>>
>>> and then I got the "DSO load failed" message:
>>> [Thu May 05 18:12:29.915467 2016] [authn_dbm:error] [pid 9107:tid
>>> 140031532377856] (20019)DSO load failed: [client 127.0.0.1:54442]
>>> AH01754: could not open dbm (type DB) auth file:
>>> /home/tixu/httpd-2.4.20-bin/dbm-auth-file
>>>
>>> I changed the AuthBasicProvider to be "default" and used "htdbm" to
>>> create the DBM files (in which can it generates a .dir and .pag file). And
>>> the module goes correctly.
>>>
>>> Thus, I'm sure there it the problem of the "AuthDBMType". But I'm not
>>> sure if this is a bug in the implementation of mod_authn_dbm or a problem
>>> of some native libs in my system or some incompatibility caused by the
>>> dbmmanger?
>>>
>>>
> mod_authn_dbm calls APR to open the DBM file, definitely supporting
> Berkeley DB but with the note "not all may be available at run time":
>
>
> https://apr.apache.org/docs/apr/2.0/group___a_p_r___util___d_b_m.html#gaf7295ba8157f487b78319e168e1344b4
>
> From what I can see, the error comes all the way from the
> function dbm_open_type or  in APR (apr_dbm.c).
>
> It might be a problem of the httpd/apr version that you are using and/or
> related configure flags needed. Could you please give us more details?
> After this issue is resolved I'll update the documentation with more
> details!
>
>

Yes, your understanding is absolutely correct.

I traced the failure point using GDB. The execution goes through
apr_dbm_open_ex() and failed inside dbm_open_type().

Precisely, it failed when trying to load the DSO:
176     rv = apu_dso_load(NULL, &symbol, modname, symname, pool);    /*
srclib/apr-util/dbm/apr_dbm.c */

Tracing inside, the APR operation to load the dso is here,

Breakpoint 5, apr_dso_load (res_handle=0x7fffe57e89d8, path=0x7fffe57e8a00
"/home/tixu/httpd-2.4.20-bin/lib/apr-util-1/apr_dbm_db-1.so",
pool=0x867108) at dso/unix/dso.c:126
126        int flags = RTLD_NOW | RTLD_GLOBAL;

We can see that it tries to load the DSO file,
"/home/tixu/httpd-2.4.20-bin/lib/apr-util-1/apr_dbm_db-1.so" (using dl_open
as I'm on Linux).

But I don't have this .so file at the referred path. Certainly, it fails.

I'm using all the latest versions of httpd, apr, and apr-util:
httpd-2.4.20
apr-1.5.2
apr-util-1.5.4

and I build the binaries using,
$ ./configure --with-included-apr --enable-load-all-modules

It seems I failed to build "apr-util-1/apr_dbm_db-1.so"? Actually I don't
have the "apr-util-1" directory at all.

Let me know if there's anything I can provide.

Thanks!


>
> Luca
>
>
>
>



-- 
Tianyin XU,
http://cseweb.ucsd.edu/~tixu/

Mime
View raw message