httpd-users mailing list archives

Site index · List index
Message view « Date » · « Thread »
Top « Date » · « Thread »
From Christopher Schultz <ch...@christopherschultz.net>
Subject Re: [users@httpd] High CPU Usage in Amazon EC2
Date Thu, 03 Apr 2014 14:23:33 GMT
All,

I forgot to mention that most of our traffic is over SSL. OpenSSL
version is OpenSSL 1.0.1e-fips 11 Feb 2013.

Thanks,
-chris

On 4/3/14, 10:04 AM, Christopher Schultz wrote:
> All,
> 
> I'm having a problem in production I've never seem before. We are
> running a pair of AWS EC2 m1.micro web servers where only one of them in
> really in service at any given time. The httpd instance serves some
> static content and forwards a great deal of traffic via stunnel to a
> single back-end Tomcat server using mod_jk 1.2.37. We have been running
> under this configuration for several years with no problems.
> 
> Last weekend, we upgraded our OS to Amazon Linux 2014.03 (32-bit) from
> Amazon's previous version (I can't remember which one), including the
> package-refresh that comes with it for httpd. The current kernel version
> is 3.10.34. The current httpd version is 2.2.26. The package name is
> "httpd-2.2.26-1.1.amzn1.i686" if anyone is interested. We are using a
> prefork MPM with the following (default) settings:
> 
> StartServers       8
> MinSpareServers    5
> MaxSpareServers   20
> ServerLimit      256
> MaxClients       256
> MaxRequestsPerChild  4000
> 
> What I can observe is that the CPU load average is rising from the usual
> sub-2.0 value to sometimes as high as 70. That's seventy, not
> seven-point-oh.
> 
> I see no errors in the log, and httpd doesn't seem to be dropping any
> requests... just running very very slowly.
> 
> It seems to come in waves: the load will go up, and everything will slow
> down, and then we'll get a reprieve.
> 
> I can see 22 server processes running right this moment, but the load
> average has dropped back to 0.05.
> 
> I've enabled ExtendedStatus and it really doesn't look like there is a
> huge number of requests being served. Less than 1 req/sec. This is *not*
> a high-load server. I can see some of the httpd child processes using
> 20% or more of the CPU as reported by 'top'.
> 
> Is there a good way for me to determine what those processes are doing?
> As this is a modestly-used server, I can probably enable additional
> logging without too much trouble.
> 
> Any help anyone can provide would be very much appreciated.
> 
> Thanks,
> -chris
> 


Mime
View raw message