httpd-users mailing list archives

Site index · List index
Message view « Date » · « Thread »
Top « Date » · « Thread »
From "Tadepalli, Hari K" <hari.k.tadepa...@intel.com>
Subject [users@httpd] (Problem) Apache Connection Rate Measurement on Intel Servers
Date Thu, 04 Jan 2007 01:53:45 GMT
 

Problem in brief: I am unable to increase HTTP/SSL connection rate,
while my Apache server platform shows a huge (98%) CPU slack.

----------------

 

I benchmark the performance of several Linux/Open Source applications on
Intel Architecture (IA32/x86) servers. In this context, I am trying to
measure the peak HTTP connection rate sustained when SSL is enabled in
Apache. A 'connection' in this benchmark consists of: 

 

TCP Connect

      HTTP Connect

            GET_SSL(a small file with a few bytes)

      HTTP Disconnect

TCP Disconnect

 

My test server side test setup consists of: 

 

(1) Intel 5300 Xeon (quad core) 2.67GHz, dual socket platform (with
Intel 5000P chipset) - i.e., an 8 way SMP platform

(2) Linux 2.6.13 (CentOS 4.1)

(3) Apache 2.0.52

(4) OpenSSL 0.9.7e

(5) Intel 82571 PCI Express Gigabit Ethernet NIC

 

My client side test set up consists of: 

IxIA L4-L7 network traffic generator that is capable of generating upto
***-220 connections/sec-*** and emulate several thousand simultaneous
HTTP/SSL clients. (Aptixia XM12 test chassis with IxIA Application Logic
Module test card). 

 

The IxIA test module, when tested against Windows 2000/IIS has measured
up to ***-220 HTTPS connections per second-*** on a 2.8GHz single
CPU/single core Xeon platform. 

 

PROBLEM: When I test my Linux/Apache server for the same HTTPS
connection rate, my IxIA tester measures ***-at most 10
connections/sec-***, while my server shows at least a 98% CPU slack (as
measured using Linux TOP utility). I have played with various TCP
connection/persistence/buffer options, but with no improvement what so
ever. 

 

Also, when I run the same test without SSL, I get a huge connection rate
of ***-40000 HTTP connections/sec-***. This leads me to believe that the
problem lies somewhere with the modSSL module & not Apache itself,
...but I am totally clueless after probing OpenSSL stack for several
weeks. Some basic Ethereal analysis shows that the server is issuing a
TCP RESET for nearly almost all connection requests from the IxIA
(virtual) clients.

 

NOTE: The client side test configuration & load is identical for both
Windows 2000/IIS and Linux/Apache.

 

I would greatly appreciate any known insights into this issue. 

 

-          Hari

 

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<


Hari Tadepalli

Sr Staff Performance Engineer

Intel Corporation

Infrastructure Processor Division

Chandler, AZ 85226

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>



Mime
View raw message