httpd-dev mailing list archives

Site index · List index
Message view « Date » · « Thread »
Top « Date » · « Thread »
From Graham Dumpleton <graham.dumple...@gmail.com>
Subject Re: [VOTE] release 2.3.3 as alpha
Date Thu, 12 Nov 2009 11:10:20 GMT
FWIW, the @??@ symbols are coming from apu-1-config because they are
never expanded by configure script for apr-util. Ie., snippet from
apu-1-config is:

LIBS="-lexpat -liconv"
INCLUDES=""
LDFLAGS=""
LDAP_LIBS=""
DBM_LIBS="@LDADD_dbm_db@ @LDADD_dbm_gdbm@ @LDADD_dbm_ndbm@"

APRUTIL_LIBNAME="aprutil-${APRUTIL_MAJOR_VERSION}"

APU_SOURCE_DIR="/Users/grahamd/Projects/apr-util-1.4-trunk"
APU_BUILD_DIR="/Users/grahamd/Projects/apr-util-1.4-trunk"
APR_XML_EXPAT_OLD="@APR_XML_EXPAT_OLD@"
APU_DB_VERSION="0"

This has occurred because autoconf hadn't been run to regenerate
configure script last time I updated from subversion.

Must of missed it. Remember to do it for apr. :-(

Trying again now.

Graham

2009/11/12 Graham Dumpleton <graham.dumpleton@gmail.com>:
> 2009/11/12 Graham Dumpleton <graham.dumpleton@gmail.com>:
>> 2009/11/12 Paul Querna <paul@querna.org>:
>>> On Wed, Nov 11, 2009 at 10:33 PM, Graham Dumpleton
>>> <graham.dumpleton@gmail.com> wrote:
>>>> 2009/11/12 Paul Querna <paul@querna.org>:
>>>>> Test tarballs for Apache httpd 2.3.3-alpha are available at:
>>>>>    <http://httpd.apache.org/dev/dist/>
>>>>>
>>>>> Your votes please;
>>>>>
>>>>>  +/- 1
>>>>>  [  ]  Release httpd-2.3.3 as Alpha
>>>>>
>>>>> Vote closes at 18:00 UTC on Sunday November 15 2009.
>>>>>
>>>>> Thanks,
>>>>>
>>>>> Paul
>>>>>
>>>>
>>>> What APR/APR-UTIL/PCRE versions are supposed to be used with this?
>>>>
>>>> Failing to build on MacOS X 10.5.8.
>>>>
>>>
>>> Any modern 1.4.x APR should work.
>>>
>>> You can use the -deps version, by using '--with-included-apr'
>>
>> Huh. There is no bundled APR/APR-UTIL in the alpha tarball, so how is
>> --with-included-apr work going to work?
>>
>>> re: your build errors, it seems like your install of APR is kinda
>>> busted.  I'd guess it must be too old, and something about the build
>>> system isn't picking up everyone correctly.
>>
>> Or too new. It was actually the head from subversion versions of 1.4
>> for both APR and APR-UTIL.
>>
>> http://svn.apache.org/repos/asf/apr/apr/branches/1.4.x
>> http://svn.apache.org/repos/asf/apr/apr-util/branches/1.4.x
>>
>> I'll try with last official tarballs of both instead.
>
> Hmmm, no tarballs.
>
> I tried trashing my APR/APR-UTIL install directories. Validated I was
> up to date from those subversion branches, which I was, did make
> distclean, ran configure again from scratch and reinstalled. Then
> tried rebuilding 2.3 again and still had same problem.
>
> Given that there are no 1.4 tarballs for APR/APR-UTIL, which
> subversion trunk/branch are you meant to use?
>
> Are the branches I used the correct thing to use. I noticed there was
> no trunk for apr-util:
>
> $ svn list http://svn.apache.org/repos/asf/apr/apr-util
> branches/
> tags/
>
> and since had to use branch for that, assumed was supposed to use
> branch for apr as well even though it has a trunk.
>
> $ svn list http://svn.apache.org/repos/asf/apr/apr/
> branches/
> tags/
> trunk/
>
> Graham
>
>
>>>> Configure line:
>>>>
>>>> ./configure --prefix=/usr/local/apache-2.3
>>>> --with-apr=/usr/local/apr-1.4/bin/apr-1-config
>>>> --with-apr-util=/usr/local/apr-util-1.4/bin/apu-1-config
>>>> --with-pcre=/usr/local/pcre-8.00/bin/pcre-config
>>>>
>>>> Build error:
>>>>
>>>> /usr/local/apr-1.4/build-1/libtool --silent --mode=compile gcc -g -O2
>>>>  -DDARWIN -DSIGPROCMASK_SETS_THREAD_MASK -no-cpp-precomp    -I.
>>>> -I/Users/grahamd/Packages/httpd-2.3.3-alpha/os/unix
>>>> -I/Users/grahamd/Packages/httpd-2.3.3-alpha/include
>>>> -I/usr/local/apr-1.4/include/apr-1
>>>> -I/usr/local/apr-util-1.4/include/apr-1 -I/usr/local/pcre-8.00/include
>>>> -I/Users/grahamd/Packages/httpd-2.3.3-alpha/modules/aaa
>>>> -I/Users/grahamd/Packages/httpd-2.3.3-alpha/modules/cache
>>>> -I/Users/grahamd/Packages/httpd-2.3.3-alpha/modules/core
>>>> -I/Users/grahamd/Packages/httpd-2.3.3-alpha/modules/database
>>>> -I/Users/grahamd/Packages/httpd-2.3.3-alpha/modules/filters
>>>> -I/Users/grahamd/Packages/httpd-2.3.3-alpha/modules/ldap
>>>> -I/Users/grahamd/Packages/httpd-2.3.3-alpha/modules/loggers
>>>> -I/Users/grahamd/Packages/httpd-2.3.3-alpha/modules/lua
>>>> -I/Users/grahamd/Packages/httpd-2.3.3-alpha/modules/proxy
>>>> -I/Users/grahamd/Packages/httpd-2.3.3-alpha/modules/session
>>>> -I/Users/grahamd/Packages/httpd-2.3.3-alpha/modules/ssl
>>>> -I/Users/grahamd/Packages/httpd-2.3.3-alpha/modules/test
>>>> -I/Users/grahamd/Packages/httpd-2.3.3-alpha/modules/arch/unix
>>>> -I/Users/grahamd/Packages/httpd-2.3.3-alpha/modules/dav/main
>>>> -I/Users/grahamd/Packages/httpd-2.3.3-alpha/modules/generators
>>>> -I/Users/grahamd/Packages/httpd-2.3.3-alpha/modules/mappers
>>>> -prefer-non-pic -static -c htpasswd.c && touch htpasswd.lo
>>>> /usr/local/apr-1.4/build-1/libtool --silent --mode=link gcc -g -O2
>>>>   -o htpasswd  htpasswd.lo
>>>> /usr/local/apr-util-1.4/lib/libaprutil-1.la @LDADD_dbm_db@
>>>> @LDADD_dbm_gdbm@ @LDADD_dbm_ndbm@ -lexpat -liconv
>>>> /usr/local/apr-1.4/lib/libapr-1.la -lpthread
>>>> i686-apple-darwin9-gcc-4.0.1: @LDADD_dbm_db@: No such file or directory
>>>> i686-apple-darwin9-gcc-4.0.1: @LDADD_dbm_gdbm@: No such file or directory
>>>> i686-apple-darwin9-gcc-4.0.1: @LDADD_dbm_ndbm@: No such file or directory
>>>>
>>>> The config.log shows:
>>>>
>>>> AP_LIBS='$(MOD_AUTHN_FILE_LDADD) $(MOD_AUTHN_CORE_LDADD)
>>>> $(MOD_AUTHZ_HOST_LDADD) $(MOD_AUTHZ_GROUPFILE_LDADD)
>>>> $(MOD_AUTHZ_USER_LDADD) $(MOD_AUTHZ_CORE_LDADD)
>>>> $(MOD_ACCESS_COMPAT_LDADD) $(MOD_AUTH_BASIC_LDADD)
>>>> $(MOD_AUTH_FORM_LDADD) $(MOD_SO_LDADD) $(MOD_BUFFER_LDADD)
>>>> $(MOD_RATELIMIT_LDADD) $(MOD_REQTIMEOUT_LDADD) $(MOD_REQUEST_LDADD)
>>>> $(MOD_INCLUDE_LDADD) $(MOD_FILTER_LDADD) $(MOD_LOG_CONFIG_LDADD)
>>>> $(MOD_ENV_LDADD) $(MOD_SETENVIF_LDADD) $(MOD_VERSION_LDADD)
>>>> $(MOD_HTTP_LDADD) $(MOD_MIME_LDADD) $(MOD_UNIXD_LDADD)
>>>> $(MOD_STATUS_LDADD) $(MOD_AUTOINDEX_LDADD) $(MOD_ASIS_LDADD)
>>>> $(MOD_CGID_LDADD) $(MOD_NEGOTIATION_LDADD) $(MOD_DIR_LDADD)
>>>> $(MOD_ACTIONS_LDADD) $(MOD_USERDIR_LDADD) $(MOD_ALIAS_LDADD)
>>>> /usr/local/apr-util-1.4/lib/libaprutil-1.la  @LDADD_dbm_db@
>>>> @LDADD_dbm_gdbm@ @LDADD_dbm_ndbm@ -lexpat -liconv
>>>> /usr/local/apr-1.4/lib/libapr-1.la -lpthread'
>>>>
>>>> but no other mention of those non substituted values.
>>>>
>>>> The config.status just reflects same thing:
>>>>
>>>> S["AP_LIBS"]="$(MOD_AUTHN_FILE_LDADD) $(MOD_AUTHN_CORE_LDADD)
>>>> $(MOD_AUTHZ_HOST_LDADD) $(MOD_AUTHZ_GROUPFILE_LDADD)
>>>> $(MOD_AUTHZ_USER_LDADD) $(MOD_AUTHZ_CORE_LDADD)"\
>>>> " $(MOD_ACCESS_COMPAT_LDADD) $(MOD_AUTH_BASIC_LDADD)
>>>> $(MOD_AUTH_FORM_LDADD) $(MOD_SO_LDADD) $(MOD_BUFFER_LDADD)
>>>> $(MOD_RATELIMIT_LDADD) $(MOD_REQTIMEO"\
>>>> "UT_LDADD) $(MOD_REQUEST_LDADD) $(MOD_INCLUDE_LDADD)
>>>> $(MOD_FILTER_LDADD) $(MOD_LOG_CONFIG_LDADD) $(MOD_ENV_LDADD)
>>>> $(MOD_SETENVIF_LDADD) $(MOD_VERSION"\
>>>> "_LDADD) $(MOD_HTTP_LDADD) $(MOD_MIME_LDADD) $(MOD_UNIXD_LDADD)
>>>> $(MOD_STATUS_LDADD) $(MOD_AUTOINDEX_LDADD) $(MOD_ASIS_LDADD)
>>>> $(MOD_CGID_LDADD) $(MOD_"\
>>>> "NEGOTIATION_LDADD) $(MOD_DIR_LDADD) $(MOD_ACTIONS_LDADD)
>>>> $(MOD_USERDIR_LDADD) $(MOD_ALIAS_LDADD)
>>>> /usr/local/apr-util-1.4/lib/libaprutil-1.la  @LDAD"\
>>>> "D_dbm_db@ @LDADD_dbm_gdbm@ @LDADD_dbm_ndbm@ -lexpat -liconv
>>>> /usr/local/apr-1.4/lib/libapr-1.la -lpthread"
>>>>
>>>> Had noticed this problem in subversion trunk couple of days before you
>>>> rolled this tarball but didn't have a chance to post anything.
>>>>
>>>> If remove those values from build/config_vars.mk and continue build
>>>> then stops with:
>>>>
>>>> /usr/local/apr-1.4/build-1/libtool --silent --mode=compile gcc -g -O2
>>>>  -DDARWIN -DSIGPROCMASK_SETS_THREAD_MASK -no-cpp-precomp    -I.
>>>> -I/Users/grahamd/Packages/httpd-2.3.3-alpha/os/unix
>>>> -I/Users/grahamd/Packages/httpd-2.3.3-alpha/include
>>>> -I/usr/local/apr-1.4/include/apr-1
>>>> -I/usr/local/apr-util-1.4/include/apr-1 -I/usr/local/pcre-8.00/include
>>>> -I/Users/grahamd/Packages/httpd-2.3.3-alpha/modules/aaa
>>>> -I/Users/grahamd/Packages/httpd-2.3.3-alpha/modules/cache
>>>> -I/Users/grahamd/Packages/httpd-2.3.3-alpha/modules/core
>>>> -I/Users/grahamd/Packages/httpd-2.3.3-alpha/modules/database
>>>> -I/Users/grahamd/Packages/httpd-2.3.3-alpha/modules/filters
>>>> -I/Users/grahamd/Packages/httpd-2.3.3-alpha/modules/ldap
>>>> -I/Users/grahamd/Packages/httpd-2.3.3-alpha/modules/loggers
>>>> -I/Users/grahamd/Packages/httpd-2.3.3-alpha/modules/lua
>>>> -I/Users/grahamd/Packages/httpd-2.3.3-alpha/modules/proxy
>>>> -I/Users/grahamd/Packages/httpd-2.3.3-alpha/modules/session
>>>> -I/Users/grahamd/Packages/httpd-2.3.3-alpha/modules/ssl
>>>> -I/Users/grahamd/Packages/httpd-2.3.3-alpha/modules/test
>>>> -I/Users/grahamd/Packages/httpd-2.3.3-alpha/modules/arch/unix
>>>> -I/Users/grahamd/Packages/httpd-2.3.3-alpha/modules/dav/main
>>>> -I/Users/grahamd/Packages/httpd-2.3.3-alpha/modules/generators
>>>> -I/Users/grahamd/Packages/httpd-2.3.3-alpha/modules/mappers
>>>> -prefer-non-pic -static -c ab.c && touch ab.lo
>>>> /usr/local/apr-1.4/build-1/libtool --silent --mode=link gcc -g -O2
>>>>   -o ab  ab.lo
>>>> /usr/local/apr-util-1.4/lib/libaprutil-1.la -lexpat -liconv
>>>> /usr/local/apr-1.4/lib/libapr-1.la -lpthread
>>>> Undefined symbols:
>>>>  "_apr_pollset_create", referenced from:
>>>>      _main in ab.o
>>>>  "_apr_pollset_remove", referenced from:
>>>>      _set_conn_state in ab.o
>>>>  "_apr_pollset_poll", referenced from:
>>>>      _main in ab.o
>>>>  "_apr_pollset_add", referenced from:
>>>>      _set_conn_state in ab.o
>>>>
>>>>
>>>> Graham
>>>>
>>>
>>
>

Mime
View raw message