hive-user mailing list archives

Site index · List index
Message view « Date » · « Thread »
Top « Date » · « Thread »
From Nitin Pawar <nitinpawar...@gmail.com>
Subject Re: Hive and elasticsearch-hadoop-2.1.0 : NoClassDefFoundError
Date Mon, 29 Jun 2015 13:54:18 GMT
I am using 2.2.4-2.2 but did not get any error.

can you check what all services are installed on the node where hive client
is running

On Mon, Jun 29, 2015 at 7:18 PM, Erwan Queffélec <erwan.queffelec@gmail.com>
wrote:

> Hi Nitin,
>
> No, I didn't do such a thing. I'm using the stock 0.14 version from HDP
> 2.2.4 (said 2.2.6 earlier but that was wrong)
>
> # hive --version
> Hive 0.14.0.2.2.4.2-2
> Subversion
> git://ip-10-0-0-5.ec2.internal/grid/0/jenkins/workspace/HDP-2.2.4.1-centos6/bigtop/build/hive/rpm/BUILD/hive-0.14.0.2.2.4.2
> -r 115d99896f5a4a81e7d91e052e8d38d7436b78d4
> Compiled by jenkins on Tue Mar 31 16:26:33 EDT 2015
> From source with checksum 1f34a1d4e566c3e801582862ed85ee93
>
> Thanks for taking the time.
>
> Kind regards,
>
> Erwan
>
> On Mon, Jun 29, 2015 at 3:44 PM, Nitin Pawar <nitinpawar432@gmail.com>
> wrote:
>
>> by any chance you built hive yourself  ?
>>
>> On Mon, Jun 29, 2015 at 7:11 PM, Erwan Queffélec <
>> erwan.queffelec@gmail.com> wrote:
>>
>>> Additional info : it works when I manually add the jar with ADD JAR
>>> <file>;
>>>
>>> hive> ADD JAR '
>>> /usr/hdp/current/hive-server2/lib/commons-httpclient-3.0.1.jar'
>>>
>>> I'm quite new to hive and hadoop in general. This is my first post on
>>> this mailing list, so please excuse me if the folowing question has been
>>> asked & answered over and over again :
>>>
>>> Perhaps I'm a bit naíve, but I though that hive Custom SerDe/UD*Fs were
>>> able to access everything already on the Hive classpath. Was it just a
>>> dream ?
>>>
>>> I would greatly appreciate some pointers, thanks to anyone who might be
>>> able to help !
>>>
>>> Best regards,
>>>
>>> Erwan
>>>
>>>
>>>
>>> On Mon, Jun 29, 2015 at 2:30 PM, Erwan Queffélec <
>>> erwan.queffelec@gmail.com> wrote:
>>>
>>>> Hello,
>>>>
>>>> I'm running HortonWorks HDP 2.2.6, hive 0.14 alongside an ElasticSearch
>>>> cluster
>>>>
>>>> For some reason Hive can't seem to connect to my ES cluster Using the
>>>> ES SerDe (I'm using elasticsearch-hadoop-2.1.0.jar). When time comes for
my
>>>> job to insert the my query result in an ES resources, I get this stacktrace:
>>>>
>>>> NoClassDefFoundError: org/apache/commons/httpclient/URIException
>>>>  at
>>>> org.elasticsearch.hadoop.hive.HiveUtils.structObjectInspector(HiveUtils.java:57)
>>>>  at org.elasticsearch.hadoop.hive.EsSerDe.initialize(EsSerDe.java:82)
>>>>  at org.elasticsearch.hadoop.hive.EsSerDe.initialize(EsSerDe.java:97)
>>>>
>>>> I'm quite puzzled because commons-httpclient is supposed to be on the
>>>> hive-client classpath :
>>>>
>>>> # ls -l /usr/hdp/current/hive-server2/lib/commons-httpclient-3.0.1.jar
>>>> -rw-r--r-- 1 root root 279781 Mar 31 20:26
>>>> /usr/hdp/current/hive-server2/lib/commons-httpclient-3.0.1.jar
>>>> # ls -l /usr/hdp/current/hive-client/lib/commons-httpclient-3.0.1.jar
>>>> -rw-r--r-- 1 root root 279781 Mar 31 20:26
>>>> /usr/hdp/current/hive-client/lib/commons-httpclient-3.0.1.jar
>>>>
>>>> What am I missing ?
>>>>
>>>> Thanks a lot for your help,
>>>>
>>>> Kind regards,
>>>>
>>>> Erwan
>>>>
>>>
>>>
>>
>>
>> --
>> Nitin Pawar
>>
>
>


-- 
Nitin Pawar

Mime
View raw message