hive-user mailing list archives

Site index · List index
Message view « Date » · « Thread »
Top « Date » · « Thread »
From Stuart Smith <stu24m...@yahoo.com>
Subject Hive Getting Started Wiki assumes $CLASSPATH at end of HADOOP_CLASSPATH
Date Tue, 09 Nov 2010 03:02:19 GMT
Hello,

   I'm just starting with hive, and I ran into a newbie problem that didn't have a solution
via google. So I thought I'd record the solution for posterity (and other hapless newbies)
:)

I've been using hadoop/hbase for a while, and have configured hadoop-env.sh a bit here and
there (to work with hbase, etc). At some point, I dropped the $CLASSPATH off the end of the
standard line:

export HADOOP_CLASSPATH=/home/stu/hbase/hbase-0.20.6.jar:/home/stu/hbase/hbase-0.20.6-test.jar:/home/stu/hbase/conf:/home/stu/hbase/lib/zookeeper-3.2.2.jar:$CLASSPATH

So it became:

# Extra Java CLASSPATH elements.  Optional.
export HADOOP_CLASSPATH=/home/stu/hbase/hbase-0.20.6.jar:/home/stu/hbase/hbase-0.20.6-test.jar:/home/stu/hbase/conf:/home/stu/hbase/lib/zookeeper-3.2.2.jar

(probably when I added the hbase stuff or something). My hadoop/hbase set up runs fine, so
I never noticed.

Well, if you do that, and you try to run the hive shell, you get the:

stu@ubuntu-update:~/hive-0.6.0/bin/ext$ /home/stu/hadoop-0.20.2/bin/hadoop jar /home/stu/hive-0.6.0/lib/hive-cli-0.6.0.jar
org.apache.hadoop.hive.cli.CliDriver
Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: org/apache/hadoop/hive/conf/HiveConf
	at java.lang.Class.forName0(Native Method)
	at java.lang.Class.forName(Class.java:247)
	at org.apache.hadoop.util.RunJar.main(RunJar.java:149)
Caused by: java.lang.ClassNotFoundException: org.apache.hadoop.hive.conf.HiveConf
	at java.net.URLClassLoader$1.run(URLClassLoader.java:202)
	at java.security.AccessController.doPrivileged(Native Method)
	at java.net.URLClassLoader.findClass(URLClassLoader.java:190)
	at java.lang.ClassLoader.loadClass(ClassLoader.java:307)
	at java.lang.ClassLoader.loadClass(ClassLoader.java:248)
	... 3 more

error, even if you've followed the wiki correctly and set HADOOP_HOME and HIVE_HOME correctly.
Note the command line above is a little strange, because I was debugging through the $HIVE_HOME/bin/hive
script... (So I printed out the classpath it was forming, set it by hand, ran the instructions
by hand, etc).

This is installing from the hive tar (stable). But that doesn't matter.

Anyways, hope the answer helps someone..

Best,
  -stu




      

Mime
View raw message