hive-dev mailing list archives

Site index · List index
Message view « Date » · « Thread »
Top « Date » · « Thread »
From "Navis (JIRA)" <j...@apache.org>
Subject [jira] [Assigned] (HIVE-5964) Hive missing a filter predicate causing wrong results joining tables after sort by
Date Fri, 06 Dec 2013 01:33:35 GMT

     [ https://issues.apache.org/jira/browse/HIVE-5964?page=com.atlassian.jira.plugin.system.issuetabpanels:all-tabpanel
]

Navis reassigned HIVE-5964:
---------------------------

    Assignee: Navis

> Hive missing a filter predicate causing wrong results joining tables after sort by
> ----------------------------------------------------------------------------------
>
>                 Key: HIVE-5964
>                 URL: https://issues.apache.org/jira/browse/HIVE-5964
>             Project: Hive
>          Issue Type: Bug
>          Components: Query Processor
>    Affects Versions: 0.10.0, 0.11.0
>            Reporter: dima machlin
>            Assignee: Navis
>            Priority: Blocker
>
> It seems like the optimization of predicate pushdown is failing under certain conditions
causing wrong results as a filter predicate appears to be completely disregarded by the query
processor for some reason.
> Here is the scenario (assuming "dual" table exists) :
> set hive.optimize.ppd=true;
> drop table if exists test_tbl ;
> create table test_tbl (id string,name string);
> insert into table test_tbl
> select 'a','b' from dual;
> test_tbl now contains :
> a b
> the following query :
> select t2.* 
> from
> (select id,name from (select id,name from test_tbl) t1 sort by id) t2
>  join test_tbl t3 on (t2.id=t3.id )
> where t2.name='c' and t3.id='a';
> returns :
> a b
> The filter :" t2.name='c' " is missing from the execution plan and obviously doesn't
apply.
> The filter "t3.id='a' " does appear in the plan and is being applied before the join.
> If the query changes a little bit like removing the sort by, removing the t1 sub-query
or disabling hive.optimize.ppd then the predicate appears.
> I'm able to reproduce the problem both in Hive 0.10 and Hive 0.11 although It seems to
work fine in Hive 0.7



--
This message was sent by Atlassian JIRA
(v6.1#6144)

Mime
View raw message