hbase-user mailing list archives

Site index · List index
Message view « Date » · « Thread »
Top « Date » · « Thread »
From Himanshu Vashishtha <hv.cs...@gmail.com>
Subject Re: RS crash upon replication
Date Wed, 22 May 2013 22:02:03 GMT
I'd suggest to please patch the code with 8207;  cdh4.2.1 doesn't have it.

With hyphens in the name, ReplicationSource gets confused and tried to set
data in a znode which doesn't exist.

Thanks,
Himanshu


On Wed, May 22, 2013 at 2:42 PM, Amit Mor <amit.mor.mail@gmail.com> wrote:

> yes, indeed - hyphens are part of the host name (annoying legacy stuff in
> my company). It's hbase-0.94.2-cdh4.2.1. I have no idea if 0.94.6 was
> backported by Cloudera into their flavor of 0.94.2, but
> the mysterious occurrence of the percent sign in zkcli (ls
>
> /hbase/replication/rs/va-p-hbase-02-d,60020,1369249862401/1-va-p-hbase-02-e,60020,1369042377129-va-p-hbase-02-c,60020,1369042377731-va-p-hbase-02-d,60020,1369233252475/va-p-hbase-02-e%2C60020%2C1369042377129.1369227474895)
> might be a sign for such problem. How deep should my rmr in zkcli (an
> example would be most welcomed :) be ? I have no serious problem running
> copyTable with a time period corresponding to the outage and then to start
> the sync back again. One question though, how did it cause a crash ?
>
>
> On Thu, May 23, 2013 at 12:32 AM, Varun Sharma <varun@pinterest.com>
> wrote:
>
> > I believe there were cascading failures which got these deep nodes
> > containing still to be replicated WAL(s) - I suspect there is either some
> > parsing bug or something which is causing the replication source to not
> > work - also which version are you using - does it have
> > https://issues.apache.org/jira/browse/HBASE-8207 - since you use hyphens
> > in
> > our paths. One way to get back up is to delete these nodes but then you
> > lose data in these WAL(s)...
> >
> >
> > On Wed, May 22, 2013 at 2:22 PM, Amit Mor <amit.mor.mail@gmail.com>
> wrote:
> >
> > >  va-p-hbase-02-d,60020,1369249862401
> > >
> > >
> > > On Thu, May 23, 2013 at 12:20 AM, Varun Sharma <varun@pinterest.com>
> > > wrote:
> > >
> > > > Basically
> > > >
> > > > ls /hbase/rs and what do you see for va-p-02-d ?
> > > >
> > > >
> > > > On Wed, May 22, 2013 at 2:19 PM, Varun Sharma <varun@pinterest.com>
> > > wrote:
> > > >
> > > > > Can you do ls /hbase/rs and see what you get for 02-d - instead of
> > > > looking
> > > > > in /replication/, could you look in /hbase/replication/rs - I want
> to
> > > see
> > > > > if the timestamps are matching or not ?
> > > > >
> > > > > Varun
> > > > >
> > > > >
> > > > > On Wed, May 22, 2013 at 2:17 PM, Varun Sharma <varun@pinterest.com
> >
> > > > wrote:
> > > > >
> > > > >> I see - so looks okay - there's just a lot of deep nesting in
> there
> > -
> > > if
> > > > >> you look into these you nodes by doing ls - you should see a
bunch
> > of
> > > > >> WAL(s) which still need to be replicated...
> > > > >>
> > > > >> Varun
> > > > >>
> > > > >>
> > > > >> On Wed, May 22, 2013 at 2:16 PM, Varun Sharma <
> varun@pinterest.com
> > > > >wrote:
> > > > >>
> > > > >>> 2013-05-22 15:31:25,929 WARN
> > > > >>> org.apache.hadoop.hbase.zookeeper.RecoverableZooKeeper: Possibly
> > > > transient
> > > > >>> ZooKeeper exception:
> > > > >>> org.apache.zookeeper.KeeperException$SessionExpiredException:
> > > > >>> KeeperErrorCode = Session expired for *
> > > > >>>
> > > >
> > >
> >
> /hbase/replication/rs/va-p-hbase-01-c,60020,1369249873379/1-va-p-hbase-01-c,60020,1369042378287-va-p-hbase-02-c,60020,1369042377731-va-p-hbase-02-d,60020,1369233252475/va-p-hbase-01-c%2C60020%2C1369042378287.1369220050719
> > > > >>> *
> > > > >>> *
> > > > >>> *
> > > > >>> *01->[01->02->02]->01*
> > > > >>>
> > > > >>> *Looks like a bunch of cascading failures causing this deep
> > > nesting...
> > > > *
> > > > >>>
> > > > >>>
> > > > >>> On Wed, May 22, 2013 at 2:09 PM, Amit Mor <
> amit.mor.mail@gmail.com
> > > > >wrote:
> > > > >>>
> > > > >>>> empty return:
> > > > >>>>
> > > > >>>> [zk: va-p-zookeeper-01-c:2181(CONNECTED) 10] ls
> > > > >>>> /hbase/replication/rs/va-p-hbase-01-c,60020,1369249873379/1
> > > > >>>> []
> > > > >>>>
> > > > >>>>
> > > > >>>>
> > > > >>>> On Thu, May 23, 2013 at 12:05 AM, Varun Sharma <
> > varun@pinterest.com
> > > >
> > > > >>>> wrote:
> > > > >>>>
> > > > >>>> > Do an "ls" not a get here and give the output ?
> > > > >>>> >
> > > > >>>> > ls /hbase/replication/rs/va-p-hbase-01-c,60020,1369249873379/1
> > > > >>>> >
> > > > >>>> >
> > > > >>>> > On Wed, May 22, 2013 at 1:53 PM, amit.mor.mail@gmail.com
<
> > > > >>>> > amit.mor.mail@gmail.com> wrote:
> > > > >>>> >
> > > > >>>> > > [zk: va-p-zookeeper-01-c:2181(CONNECTED) 3]
get
> > > > >>>> > > /hbase/replication/rs/va-p-hbase-01-c,60020,1369249873379/1
> > > > >>>> > >
> > > > >>>> > > cZxid = 0x60281c1de
> > > > >>>> > > ctime = Wed May 22 15:11:17 EDT 2013
> > > > >>>> > > mZxid = 0x60281c1de
> > > > >>>> > > mtime = Wed May 22 15:11:17 EDT 2013
> > > > >>>> > > pZxid = 0x60281c1de
> > > > >>>> > > cversion = 0
> > > > >>>> > > dataVersion = 0
> > > > >>>> > > aclVersion = 0
> > > > >>>> > > ephemeralOwner = 0x0
> > > > >>>> > > dataLength = 0
> > > > >>>> > > numChildren = 0
> > > > >>>> > >
> > > > >>>> > >
> > > > >>>> > >
> > > > >>>> > > On Wed, May 22, 2013 at 11:49 PM, Ted Yu <
> yuzhihong@gmail.com
> > >
> > > > >>>> wrote:
> > > > >>>> > >
> > > > >>>> > > > What does this command show you ?
> > > > >>>> > > >
> > > > >>>> > > > get
> > > /hbase/replication/rs/va-p-hbase-01-c,60020,1369249873379/1
> > > > >>>> > > >
> > > > >>>> > > > Cheers
> > > > >>>> > > >
> > > > >>>> > > > On Wed, May 22, 2013 at 1:46 PM, amit.mor.mail@gmail.com<
> > > > >>>> > > > amit.mor.mail@gmail.com> wrote:
> > > > >>>> > > >
> > > > >>>> > > > > ls
> > /hbase/replication/rs/va-p-hbase-01-c,60020,1369249873379
> > > > >>>> > > > > [1]
> > > > >>>> > > > > [zk: va-p-zookeeper-01-c:2181(CONNECTED)
2] ls
> > > > >>>> > > > >
> > /hbase/replication/rs/va-p-hbase-01-c,60020,1369249873379/1
> > > > >>>> > > > > []
> > > > >>>> > > > >
> > > > >>>> > > > > I'm on hbase-0.94.2-cdh4.2.1
> > > > >>>> > > > >
> > > > >>>> > > > > Thanks
> > > > >>>> > > > >
> > > > >>>> > > > >
> > > > >>>> > > > > On Wed, May 22, 2013 at 11:40 PM,
Varun Sharma <
> > > > >>>> varun@pinterest.com>
> > > > >>>> > > > > wrote:
> > > > >>>> > > > >
> > > > >>>> > > > > > Also what version of HBase are
you running ?
> > > > >>>> > > > > >
> > > > >>>> > > > > >
> > > > >>>> > > > > > On Wed, May 22, 2013 at 1:38
PM, Varun Sharma <
> > > > >>>> varun@pinterest.com
> > > > >>>> > >
> > > > >>>> > > > > wrote:
> > > > >>>> > > > > >
> > > > >>>> > > > > > > Basically,
> > > > >>>> > > > > > >
> > > > >>>> > > > > > > You had va-p-hbase-02 crash
- that caused all the
> > > > >>>> replication
> > > > >>>> > > related
> > > > >>>> > > > > > data
> > > > >>>> > > > > > > in zookeeper to be moved
to va-p-hbase-01 and have
> it
> > > take
> > > > >>>> over
> > > > >>>> > for
> > > > >>>> > > > > > > replicating 02's logs.
Now each region server also
> > > > >>>> maintains an
> > > > >>>> > > > > in-memory
> > > > >>>> > > > > > > state of whats in ZK, it
seems like when you start
> up
> > > 01,
> > > > >>>> its
> > > > >>>> > > trying
> > > > >>>> > > > to
> > > > >>>> > > > > > > replicate the 02 logs underneath
but its failing to
> > > > because
> > > > >>>> that
> > > > >>>> > > data
> > > > >>>> > > > > is
> > > > >>>> > > > > > > not in ZK. This is somewhat
weird...
> > > > >>>> > > > > > >
> > > > >>>> > > > > > > Can you open the zookeepeer
shell and do
> > > > >>>> > > > > > >
> > > > >>>> > > > > > > ls
> > > > /hbase/replication/rs/va-p-hbase-01-c,60020,1369249873379
> > > > >>>> > > > > > >
> > > > >>>> > > > > > > And give the output ?
> > > > >>>> > > > > > >
> > > > >>>> > > > > > >
> > > > >>>> > > > > > > On Wed, May 22, 2013 at
1:27 PM,
> > > amit.mor.mail@gmail.com<
> > > > >>>> > > > > > > amit.mor.mail@gmail.com>
wrote:
> > > > >>>> > > > > > >
> > > > >>>> > > > > > >> Hi,
> > > > >>>> > > > > > >>
> > > > >>>> > > > > > >> This is bad ... and
happened twice: I had my
> > > > >>>> replication-slave
> > > > >>>> > > > cluster
> > > > >>>> > > > > > >> offlined. I performed
quite a massive Merge
> operation
> > > on
> > > > >>>> it and
> > > > >>>> > > > after
> > > > >>>> > > > > a
> > > > >>>> > > > > > >> couple of hours it
had finished and I returned it
> > back
> > > > >>>> online.
> > > > >>>> > At
> > > > >>>> > > > the
> > > > >>>> > > > > > same
> > > > >>>> > > > > > >> time, the replication-master
RS machines crashed
> (see
> > > > first
> > > > >>>> > crash
> > > > >>>> > > > > > >> http://pastebin.com/1msNZ2tH)
with the first
> > exception
> > > > >>>> being:
> > > > >>>> > > > > > >>
> > > > >>>> > > > > > >>
> org.apache.zookeeper.KeeperException$NoNodeException:
> > > > >>>> > > > KeeperErrorCode
> > > > >>>> > > > > =
> > > > >>>> > > > > > >> NoNode for
> > > > >>>> > > > > > >>
> > > > >>>> > > > > > >>
> > > > >>>> > > > > >
> > > > >>>> > > > >
> > > > >>>> > > >
> > > > >>>> > >
> > > > >>>> >
> > > > >>>>
> > > >
> > >
> >
> /hbase/replication/rs/va-p-hbase-01-c,60020,1369233253404/1-va-p-hbase-01-c,60020,1369042378287-va-p-hbase-02-c,60020,1369042377731/va-p-hbase-01-c%2C60020%2C1369042378287.1369220050719
> > > > >>>> > > > > > >>         at
> > > > >>>> > > > > > >>
> > > > >>>> > > >
> > > > >>>>
> > > org.apache.zookeeper.KeeperException.create(KeeperException.java:111)
> > > > >>>> > > > > > >>         at
> > > > >>>> > > > > > >>
> > > > >>>> > >
> > > > org.apache.zookeeper.KeeperException.create(KeeperException.java:51)
> > > > >>>> > > > > > >>         at
> > > > >>>> > > >
> org.apache.zookeeper.ZooKeeper.setData(ZooKeeper.java:1266)
> > > > >>>> > > > > > >>         at
> > > > >>>> > > > > > >>
> > > > >>>> > > > > > >>
> > > > >>>> > > > > >
> > > > >>>> > > > >
> > > > >>>> > > >
> > > > >>>> > >
> > > > >>>> >
> > > > >>>>
> > > >
> > >
> >
> org.apache.hadoop.hbase.zookeeper.RecoverableZooKeeper.setData(RecoverableZooKeeper.java:354)
> > > > >>>> > > > > > >>         at
> > > > >>>> > > > > > >>
> > > > >>>> >
> > org.apache.hadoop.hbase.zookeeper.ZKUtil.setData(ZKUtil.java:846)
> > > > >>>> > > > > > >>         at
> > > > >>>> > > > > > >>
> > > > >>>> >
> > org.apache.hadoop.hbase.zookeeper.ZKUtil.setData(ZKUtil.java:898)
> > > > >>>> > > > > > >>         at
> > > > >>>> > > > > > >>
> > > > >>>> >
> > org.apache.hadoop.hbase.zookeeper.ZKUtil.setData(ZKUtil.java:892)
> > > > >>>> > > > > > >>         at
> > > > >>>> > > > > > >>
> > > > >>>> > > > > > >>
> > > > >>>> > > > > >
> > > > >>>> > > > >
> > > > >>>> > > >
> > > > >>>> > >
> > > > >>>> >
> > > > >>>>
> > > >
> > >
> >
> org.apache.hadoop.hbase.replication.ReplicationZookeeper.writeReplicationStatus(ReplicationZookeeper.java:558)
> > > > >>>> > > > > > >>         at
> > > > >>>> > > > > > >>
> > > > >>>> > > > > > >>
> > > > >>>> > > > > >
> > > > >>>> > > > >
> > > > >>>> > > >
> > > > >>>> > >
> > > > >>>> >
> > > > >>>>
> > > >
> > >
> >
> org.apache.hadoop.hbase.replication.regionserver.ReplicationSourceManager.logPositionAndCleanOldLogs(ReplicationSourceManager.java:154)
> > > > >>>> > > > > > >>         at
> > > > >>>> > > > > > >>
> > > > >>>> > > > > > >>
> > > > >>>> > > > > >
> > > > >>>> > > > >
> > > > >>>> > > >
> > > > >>>> > >
> > > > >>>> >
> > > > >>>>
> > > >
> > >
> >
> org.apache.hadoop.hbase.replication.regionserver.ReplicationSource.shipEdits(ReplicationSource.java:638)
> > > > >>>> > > > > > >>         at
> > > > >>>> > > > > > >>
> > > > >>>> > > > > > >>
> > > > >>>> > > > > >
> > > > >>>> > > > >
> > > > >>>> > > >
> > > > >>>> > >
> > > > >>>> >
> > > > >>>>
> > > >
> > >
> >
> org.apache.hadoop.hbase.replication.regionserver.ReplicationSource.run(ReplicationSource.java:387)
> > > > >>>> > > > > > >>
> > > > >>>> > > > > > >> Before restarting the
crashed RS's, I have applied
> a
> > > > >>>> > > > > 'stop_replication'
> > > > >>>> > > > > > >> cmd. Then fired up
the RS's again. They've started
> > o.k.
> > > > >>>> but once
> > > > >>>> > > > I've
> > > > >>>> > > > > > hit
> > > > >>>> > > > > > >> 'start_replication'
they have crashed once again.
> The
> > > > >>>> second
> > > > >>>> > crash
> > > > >>>> > > > log
> > > > >>>> > > > > > >> http://pastebin.com/8Nb5epJJ
has the same initial
> > > > >>>> exception
> > > > >>>> > > > > > >>
> > (org.apache.zookeeper.KeeperException$NoNodeException:
> > > > >>>> > > > > > >> KeeperErrorCode = NoNode).
I've started the crash
> > > region
> > > > >>>> servers
> > > > >>>> > > > again
> > > > >>>> > > > > > >> without replication
and currently all is well, but
> I
> > > need
> > > > >>>> to
> > > > >>>> > start
> > > > >>>> > > > > > >> replication asap.
> > > > >>>> > > > > > >>
> > > > >>>> > > > > > >> Does anyone have an
idea what's going on and how
> can
> > I
> > > > >>>> solve it
> > > > >>>> > ?
> > > > >>>> > > > > > >>
> > > > >>>> > > > > > >> Thanks,
> > > > >>>> > > > > > >> Amit
> > > > >>>> > > > > > >>
> > > > >>>> > > > > > >
> > > > >>>> > > > > > >
> > > > >>>> > > > > >
> > > > >>>> > > > >
> > > > >>>> > > >
> > > > >>>> > >
> > > > >>>> >
> > > > >>>>
> > > > >>>
> > > > >>>
> > > > >>
> > > > >
> > > >
> > >
> >
>

Mime
  • Unnamed multipart/alternative (inline, None, 0 bytes)
View raw message