hawq-dev mailing list archives

Site index · List index
Message view « Date » · « Thread »
Top « Date » · « Thread »
From Lei Chang <lei_ch...@apache.org>
Subject Re: Master Segment Communication Issues
Date Wed, 04 May 2016 00:16:22 GMT
no, you cannot. hawq will take all the ip addresses from all the nodes.

currently it is required that all the nodes cannot have any identical ip
address. It is an area that can be improved though (
https://issues.apache.org/jira/browse/HAWQ-714).

Thanks
Lei


On Wed, May 4, 2016 at 6:00 AM, Gagan Brahmi <gaganbrahmi@gmail.com> wrote:

> Thank you Vineet.
>
> I figured this problem out in the virtual environment. However, in the
> physical nodes this problem seemed to have caused due to an alias for
> loopback interface. The IP address which was causing the problem was
> 127.0.0.2.
>
> This brings me to another question. Is there any way we can configure
> HAWQ any specific IP address. In this case can we ask HAWQ to skip
> 127.0.0.2.
>
>
> Regards,
> Gagan Brahmi
>
> On Tue, May 3, 2016 at 11:30 AM, Vineet Goel <vgoel@pivotal.io> wrote:
> > Are you using vagrant or VMs, or are these physical machines?
> >
> > Sometimes, the problem can result from the misleading IP address
> configuration of network card in virtual machine. Check if two segments
> have the same IP address in eth0.
> > You must specify different IP address of eth0 of different VMs.
> >
> > Thanks
> > -Vineet
> >
> >
> >
> > On May 3, 2016, at 8:30 AM, Gagan Brahmi <gaganbrahmi@gmail.com> wrote:
> >
> > Hi All,
> >
> > I was looking to check if anyone has seen this behavior where segments
> > are not able to communicate with the master in HAWQ 2.0.
> >
> > In a single node setup I don't see any problem with the segment and
> > master communication. The problem seems to be visible if there is two
> > or three machine involved in the hawq cluster.
> >
> > The gp_segment_configuration reports the segment. It is reported up
> > for a few seconds and then it turns it down. If you execute any
> > queries the segment is no longer found in the
> > gp_segment_configuration.
> >
> > Nothing can be found in gp_configuration or gp_configuration_history.
> > hawqstate reports "failures at master" for the segments.
> >
> > I found a jira which had pretty much similar behavior (except for core
> > dumps which I haven't seen yet. Since I am not able run any queries.).
> > The jira in question is https://issues.apache.org/jira/browse/HAWQ-323
> >
> > This issue was closed stating duplicate IP. I am trying to understand
> > if that can be the case.
> >
> > There is no firewall between the segments. Nothing in blocking port
> > 40000, 5432, 5437 or 5438. Segment starts up fine. psql to segments on
> > port 40000 works fine as well.
> >
> > There is no error in the segments or master logs or startup logs.
> >
> > I tried to integrate hawq with YARN and also using it's own
> > ResourceManager, but found similar behavior. Tried to set the
> > heartbeat interval to 10 seconds (hawq_rm_segment_heartbeat_interval =
> > 10 in hawq-site.xml) but no change in the behavior.
> >
> > Am I missing anything here? Has anyone found similar behavior before?
> >
> >
> > Regards,
> > Gagan Brahmi
> >
>

Mime
  • Unnamed multipart/alternative (inline, None, 0 bytes)
View raw message