geronimo-dev mailing list archives

Site index · List index
Message view « Date » · « Thread »
Top « Date » · « Thread »
From Sachin Patel <sppat...@gmail.com>
Subject Re: error in geronimo-connector-1.0.xsd
Date Wed, 30 Nov 2005 21:13:24 GMT
Shoot.  After changing the connector and security schema to point to the 
2001 version of xml.xsd, found a bug in EMF which Ed responded with:

...The XML namespace schema itself was changed. :-(   As a result, we 
needed to regenerate that package to support the change changes.  That 
work was done with: 
https://bugs.eclipse.org/bugs/show_bug.cgi?id=110340  A workaround is to 
redirect the schemaLocation for the xml.xsd to an older version.

So, since we've been referencing the deprecated xml.xsd all this time 
anyways with any concerns of moving up, would it be a huge issue if I 
referenced back to that xsd instead of http://www.w3.org/2001/xml.xsd? 
Sorry :)

Sachin

Sachin Patel wrote:
> Yes, you are correct.  Those two files which are in openejb need to be 
> fixed as well, but since those are in a different repository someone 
> else will need to fix them.
> Matt, David J, or David B, would you mind putting in the same import 
> to resolve xml:lang for these two files?
>
> geronimo-service-1.0.xsd is a different issue.  The validation error 
> is as described below...
>
> The namespace attribute 
> 'http://geronimo.apache.org/xml/ns/deployment-1.0' of an <import> 
> element information item must not be the same as the targetNamespace 
> of the schema it exists in.    geronimo-service-1.0.xsd    a/schema    
> line 35    November 30, 2005 2:56:01 PM    17
>
> As far as your error, I can't verify due to the itests not running at 
> the moment.  Make your schemaLocation use the http://....xml.xsd, run 
> clean at the root of open ejb, and rerun to ensure the new xmlbeans 
> classes are being regenerated.
>
> Sachin
>
> Brian Bonner wrote:
>> I added:
>>
>>     <xsd:import namespace="http://www.w3.org/XML/1998/namespace"
>> schemaLocation="xml.xsd"/>
>>     <xsd:import
>> namespace="http://geronimo.apache.org/xml/ns/security-1.1"
>> schemaLocation="geronimo-security-1.1.xsd"/>
>>
>> to corba-tss-config-2.0.xsd
>>
>> but it's failing on:
>> Testsuite: org.openejb.corba.security.config.tss.TSSConfigEditorTest
>> Tests run: 4, Failures: 0, Errors: 1, Time elapsed: 1.75 sec
>>
>> Testcase: 
>> testSimple1(org.openejb.corba.security.config.tss.TSSConfigEditorTest):    
>> Caused
>> an ERROR
>> Cannot resolve type for handle
>> _XY_Q=lang|R=lang@http://www.w3.org/XML/1998/namespace
>> (schemaorg_apache_xmlbeans.system.sBCFA77F9E613DB031018700055C2136C.descriptiontypeb480type)

>>
>> - code 13
>> org.apache.xmlbeans.SchemaTypeLoaderException: Cannot resolve type for
>> handle _XY_Q=lang|R=lang@http://www.w3.org/XML/1998/namespace
>> (schemaorg_apache_xmlbeans.system.sBCFA77F9E613DB031018700055C2136C.descriptiontypeb480type)

>>
>> - code 13
>>     at 
>> org.apache.xmlbeans.impl.schema.SchemaTypeSystemImpl$XsbReader.readHandle(SchemaTypeSystemImpl.java:2000)

>>
>>     at 
>> org.apache.xmlbeans.impl.schema.SchemaTypeSystemImpl$XsbReader.readTypeRef(SchemaTypeSystemImpl.java:2074)

>>
>>     at 
>> org.apache.xmlbeans.impl.schema.SchemaTypeSystemImpl$XsbReader.loadAttribute(SchemaTypeSystemImpl.java:2891)

>>
>>     at 
>> org.apache.xmlbeans.impl.schema.SchemaTypeSystemImpl$XsbReader.readAttributeData(SchemaTypeSystemImpl.java:2883)

>>
>>     at 
>> org.apache.xmlbeans.impl.schema.SchemaTypeSystemImpl$XsbReader.finishLoadingType(SchemaTypeSystemImpl.java:2500)

>>
>>     at 
>> org.apache.xmlbeans.impl.schema.SchemaTypeSystemImpl.resolveHandle(SchemaTypeSystemImpl.java:3476)

>>
>>     at 
>> org.apache.xmlbeans.SchemaComponent$Ref.getComponent(SchemaComponent.java:104) 
>>
>>     at org.apache.xmlbeans.SchemaType$Ref.get(SchemaType.java:872)
>>     at 
>> org.apache.xmlbeans.impl.schema.SchemaParticleImpl.getType(SchemaParticleImpl.java:194)

>>
>>     at 
>> org.apache.xmlbeans.impl.validator.Validator.beginEvent(Validator.java:395) 
>>
>>     at 
>> org.apache.xmlbeans.impl.validator.Validator.nextEvent(Validator.java:247) 
>>
>>     at 
>> org.apache.xmlbeans.impl.store.Validate.emitEvent(Validate.java:172)
>>     at org.apache.xmlbeans.impl.store.Validate.process(Validate.java:79)
>>     at org.apache.xmlbeans.impl.store.Validate.<init>(Validate.java:39)
>>     at org.apache.xmlbeans.impl.store.Xobj.validate(Xobj.java:1780)
>>     at 
>> org.apache.xmlbeans.impl.values.XmlObjectBase.validate(XmlObjectBase.java:346) 
>>
>>     at 
>> org.apache.geronimo.schema.SchemaConversionUtils.validateDD(SchemaConversionUtils.java:593)

>>
>>     at 
>> org.openejb.corba.security.config.tss.TSSConfigEditor.getValue(TSSConfigEditor.java:117)

>>
>>     at 
>> org.openejb.corba.security.config.tss.TSSConfigEditorTest.testSimple1(TSSConfigEditorTest.java:104)

>>
>>
>> On 11/30/05, Brian Bonner <bkbonner@gmail.com> wrote:
>>  
>>> Jeff, Sachin,
>>>
>>> btw, I caught a problem in the corba stuff after the build:
>>>
>>> with:  corba-tss-config-2.0.xsd
>>>
>>> This has a similar import problem that I haven't yet resolved which is
>>> causing my build to fail.
>>>
>>> geronimo-service-1.0.xsd  also has problems, but they're not affecting
>>> me right now.
>>>
>>> Brian
>>>
>>>
>>> On 11/30/05, Brian Bonner <bkbonner@gmail.com> wrote:
>>>    
>>>> Sachin,
>>>>
>>>> I pulled the xsd from here:  http://www.w3.org/2001/xml.xsd
>>>>
>>>> Brian
>>>> On 11/30/05, Sachin Patel <sppatel2@gmail.com> wrote:
>>>>      
>>>>> The patch is incorrect since it uses the deprecated xml.xsd, I'm 
>>>>> about
>>>>> to fix it using the correct schema location, verify xmlbeans and emf
>>>>> code gen both work, and then commit.
>>>>>
>>>>> Thanks,
>>>>>
>>>>> Sachin.
>>>>>
>>>>> Brian Bonner wrote:
>>>>>        
>>>>>> Jeff,
>>>>>>
>>>>>> I've fixed the patch I submitted at:
>>>>>> http://issues.apache.org/jira/browse/GERONIMO-1247
>>>>>>
>>>>>> I'm not sure which patch you refer to here, but I built Geronimo

>>>>>> using
>>>>>> this patch which also fixes the schema issues and makes xmlbeans
>>>>>> "happy".
>>>>>>
>>>>>> Maybe someone can test it in idea.  It seems to fix issues in 
>>>>>> Eclipse.
>>>>>>
>>>>>> Thanks,
>>>>>>
>>>>>> Brian
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>> On 11/30/05, Jeff Genender <jgenender@apache.org> wrote:
>>>>>>
>>>>>>          
>>>>>>> Sachin Patel wrote:
>>>>>>>
>>>>>>>            
>>>>>>>> I personally think this fix should go in, not because a 
>>>>>>>> particular IDE
>>>>>>>> or modeling tool does not tollerate it, but because its 
>>>>>>>> recommend as
>>>>>>>> best practice or required by specification.  So if its true

>>>>>>>> that imports
>>>>>>>> aren't transitive, then the import should be added.
>>>>>>>>
>>>>>>>>               
>>>>>>> I have to agree with DJ on this one.  If its us, then obviously

>>>>>>> we need
>>>>>>> to fix it.  If its eclipse, then they need to fix it.  Based
on 
>>>>>>> your
>>>>>>> statement, do you have a copy of the blurb that states the 
>>>>>>> imports do
>>>>>>> not follow through from other imports?
>>>>>>>
>>>>>>> The fact it works in other IDEs and XMLBeans parses it, leads
me to
>>>>>>> believe its an Eclipse issue.  In fact running a schema 
>>>>>>> validation in
>>>>>>> Oxygen answers it as fully validated...and I tend to believe

>>>>>>> Oxygen as
>>>>>>> they are one of the leaders in XML/XSD toolsets.
>>>>>>>
>>>>>>> However, I am more than happy to change my views if this is truly
a
>>>>>>> specification issue.
>>>>>>>
>>>>>>> Also, I tried that import in the security XSD, and it does not

>>>>>>> seem to
>>>>>>> get rid of the error.
>>>>>>>
>>>>>>> If we do need to include the import, your patch needs to be this:
>>>>>>>
>>>>>>> <xs:import namespace="http://www.w3.org/XML/1998/namespace"
>>>>>>> schemaLocation="http://www.w3.org/2001/xml.xsd">
>>>>>>>
>>>>>>> Your patch currently references a deprecated xsd.
>>>>>>>
>>>>>>> Jeff
>>>>>>>
>>>>>>>            
>>>>>>>> Sachin
>>>>>>>>
>>>>>>>> David Jencks wrote:
>>>>>>>>
>>>>>>>>              
>>>>>>>>> On Nov 29, 2005, at 12:43 PM, Jeff Genender wrote:
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>                
>>>>>>>>>> Is XMLBeans able to work with it in its current form?
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>                   
>>>>>>>>> Yes, and I admit to ignoring this problem since I tend
to trust
>>>>>>>>> xmlbeans as the final arbiter of xml schema compliance.
 I 
>>>>>>>>> think we
>>>>>>>>> might want to ask on the xmlbeans list for their opinion.
 
>>>>>>>>> Right now I
>>>>>>>>> don't have the bandwidth for it.
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> thanks
>>>>>>>>> david jencks
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>                
>>>>>>>>>>  IntelliJ seems to accept it.  I am just getting
the error in
>>>>>>>>>> Eclipse...this is why this concerns me a little.
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>> Sachin Patel wrote:
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>                  
>>>>>>>>>>> Jeff,
>>>>>>>>>>> According to Ed, the schema isn't valid without
the import. 
>>>>>>>>>>> See his
>>>>>>>>>>> response below.
>>>>>>>>>>> -------- Original Message --------
>>>>>>>>>>> Subject: Re: EMF can't resolve xml:lang in schema
>>>>>>>>>>> Date: Tue, 29 Nov 2005 11:40:34 -0500
>>>>>>>>>>> From: Ed Merks <merks@ca.ibm.com>
>>>>>>>>>>> Organization: EclipseCorner
>>>>>>>>>>> Newsgroups: eclipse.tools.emf
>>>>>>>>>>> References: <dmhpt3$2i8$1@news.eclipse.org>
>>>>>>>>>>> Sachin,
>>>>>>>>>>> Imports in XML Schema are not transitive.  I.e.,
importing a 
>>>>>>>>>>> schema
>>>>>>>>>>> that
>>>>>>>>>>> in turn contains imports doesn't mean you have
indirectly 
>>>>>>>>>>> imported all
>>>>>>>>>>> those too.  So if you use xml:lang in your schema,
your 
>>>>>>>>>>> schema must
>>>>>>>>>>> contain an import for that.  Without that import,
your 
>>>>>>>>>>> schema isn't
>>>>>>>>>>> valid.
>>>>>>>>>>> Jeff Genender wrote:
>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>                    
>>>>>>>>>>>> I don't think you want to import this...the
1998 schema is 
>>>>>>>>>>>> supposed
>>>>>>>>>>>> to be redirected to the 2001 version.  It
should already be
>>>>>>>>>>>> imported from the reference to 
>>>>>>>>>>>> http://www.w3.org/2001/XMLSchema at
>>>>>>>>>>>> he top.
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>> Are you having problems building from the
command liine or 
>>>>>>>>>>>> from
>>>>>>>>>>>> within Eclipse.
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>> Apparently there seems to be an issue in
Eclipse with the
>>>>>>>>>>>> subversion plugin that causes.  I have not
looked heavily 
>>>>>>>>>>>> into this
>>>>>>>>>>>> issue...it can be found here:
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>> http://www.eclipse.org/newsportal/article.php?id=1390&group=eclipse.technology.xsd

>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>> Jeff
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>> Sachin Patel wrote:
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>                      
>>>>>>>>>>>>> Yes, I see this validation error as well.
There is a 
>>>>>>>>>>>>> similar error
>>>>>>>>>>>>> also with geronimo-security-1.0.xsd.
 There is already an 
>>>>>>>>>>>>> existing
>>>>>>>>>>>>> jira opened for this.  In the tools,
this problem prevents 
>>>>>>>>>>>>> EMF
>>>>>>>>>>>>> code generation from completing and as
a workaround I 
>>>>>>>>>>>>> patch the
>>>>>>>>>>>>> schema prior to codegen by including
the following import for
>>>>>>>>>>>>> geronimo-connector-1.0.xsd.
>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>> <xs:import namespace="http://www.w3.org/XML/1998/namespace"
>>>>>>>>>>>>> schemaLocation="xml.xsd"/>
>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>> Brian Bonner wrote:
>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>                        
>>>>>>>>>>>>>> I'm getting an error in the geronimo-connector-1.0.xsd,

>>>>>>>>>>>>>> but I'm not
>>>>>>>>>>>>>> sure if it's because of Eclipse's
WTP or something else.
>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>> here's the error:
>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>> src-resolve.4.2: Error resolving
component 'xml:lang'. It 
>>>>>>>>>>>>>> was
>>>>>>>>>>>>>> detected
>>>>>>>>>>>>>> that 'xml:lang' is in namespace
>>>>>>>>>>>>>> 'http://www.w3.org/XML/1998/namespace',
but components 
>>>>>>>>>>>>>> from this
>>>>>>>>>>>>>> namespace are not referenceable from
schema document
>>>>>>>>>>>>>> 'file:///C:/workspace_paraware/testschema/schema/geronimo-connector-1.0.xsd'.

>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>> If this is the incorrect namespace,
perhaps the prefix of 
>>>>>>>>>>>>>> 'xml:lang'
>>>>>>>>>>>>>> needs to be changed. If this is the
correct namespace, 
>>>>>>>>>>>>>> then an
>>>>>>>>>>>>>> appropriate 'import' tag should be
added to
>>>>>>>>>>>>>> 'file:///C:/workspace_paraware/testschema/schema/geronimo-connector-1.0.xsd'.

>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>> it's occurring in line 391:
>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>>     <xs:complexType name="descriptionType">
>>>>>>>>>>>>>>         <xs:simpleContent>
>>>>>>>>>>>>>>             <xs:extension base="xs:string">
>>>>>>>>>>>>>>                 <xs:attribute
ref="xml:lang"/>  <!--   
>>>>>>>>>>>>>> right here
>>>>>>>>>>>>>> -->
>>>>>>>>>>>>>>             </xs:extension>
>>>>>>>>>>>>>>         </xs:simpleContent>
>>>>>>>>>>>>>>     </xs:complexType>
>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>> Is anyone else seeing this?
>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>> Brian
>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>>                           
>>>>>>           
>>>>>         
>>
>>   
>
>


Mime
View raw message