cloudstack-users mailing list archives

Site index · List index
Message view « Date » · « Thread »
Top « Date » · « Thread »
From Craig Dunn <sendai...@googlemail.com.INVALID>
Subject Re: Cloudstack guest password
Date Fri, 24 Jul 2020 10:33:35 GMT
Hey all,

So, spent yesterday messing around with it, if I run wget -q -t 3 -T 20 -O
- --header "DomU_Request: send_my_password" $192.168.81.1:8080. Replace
$PASSWORD_SERVER manually it shows nothing.

[image: image.png]
but this behaviour seems normal as a working template does not respond
either.

I have also noticed that the leases file in /var/lib/dhclient doesnt
generate till you run dhclient (this is fine I can figure that out later)
but running reset password from cloudstack doesn't actually change it. Only
only thing I have done is a symbolic link on the script from the init.d
folder to rc0.d folder (I had to do this with ubuntu so assumed I would
here too)

any troubleshooting tips anyone can offer?

Thanks

On Thu, 23 Jul 2020 at 12:27, Andrija Panic <andrija.panic@gmail.com> wrote:

> cloud-init has the "plugin" for cloudstack, so it "behaves" well with it.
>
> best,
>
> On Thu, 23 Jul 2020 at 12:48, Craig Dunn <sendai789@googlemail.com
> .invalid>
> wrote:
>
> > Thanks Andrija i`ll have a look into that, does the platform need to
> > support it, or does cloudstack support it by default?
> >
> > @Vivek strangely its generated a lease file in /var/lib/dhclient (not
> sure
> > if I did anything to force it) I have tried resetting both manually and
> via
> > the UI with no changes
> >
> > On Thu, 23 Jul 2020 at 11:22, Andrija Panic <andrija.panic@gmail.com>
> > wrote:
> >
> > > that script used to work only with initd and not systemd, so better
> > invest
> > > some time in cloud-init, and achieve the same thing (and more if
> needed).
> > > You can i.e. download the http://dl.openvm.eu/cloudstack/macchinina/
> > > template
> > > and see how the cloud-init is configured there (afaik, it uses
> > cloud-init)
> > >
> > > Best,
> > >
> > > On Thu, 23 Jul 2020 at 12:17, Vivek Kumar <vivek.kumar@indiqus.com
> > > .invalid>
> > > wrote:
> > >
> > > > That won’t help because it fetch the password from router . Can you
> > just
> > > > run “dhclient” and check the lease folder wether you are getting
> lease
> > > file
> > > > generated or not.
> > > >
> > > > Vivek Kumar
> > > > Manager - Cloud & DevOps
> > > > IndiQus Technologies
> > > > 24*7  O +91 11 4055 1411  |   M +91 7503460090
> > > > www.indiqus.com <http://indiqus.com/>
> > > >
> > > > This message is intended only for the use of the individual or entity
> > to
> > > > which it is addressed and may contain information that is
> confidential
> > > > and/or privileged. If you are not the intended recipient please
> delete
> > > the
> > > > original message and any copy of it from your computer system. You
> are
> > > > hereby notified that any dissemination, distribution or copying of
> this
> > > > communication is strictly prohibited unless proper authorization has
> > been
> > > > obtained for such action. If you have received this communication in
> > > error,
> > > > please notify the sender immediately. Although IndiQus attempts to
> > sweep
> > > > e-mail and attachments for viruses, it does not guarantee that both
> are
> > > > virus-free and accepts no liability for any damage sustained as a
> > result
> > > of
> > > > viruses.
> > > >
> > > > > On 23-Jul-2020, at 3:43 PM, Craig Dunn <sendai789@googlemail.com
> > > .INVALID>
> > > > wrote:
> > > > >
> > > > > Hi,
> > > > >
> > > > > I have found a leases file BUT it only specifies the IP of the VM
> > > itself
> > > > > and not the gateway (which is where DHCP is served)
> > > > >
> > > > > [root@VM-222c78e8-a8f7-4746-b28b-6f1b66bdf34b NetworkManager]# cat
> > > > > internal-3e6e8f47-404a-46a9-9ad2-1b2a9217384a-ens35.lease
> > > > > # This is private data. Do not parse.
> > > > > ADDRESS=192.168.81.40
> > > > >
> > > > > this is in the /var/lib/NetworkManager folder
> > > > >
> > > > > if I run the script manually specifying the IP it doesnt change
> > > anything
> > > > >
> > > > > Thanks
> > > > >
> > > > > On Thu, 23 Jul 2020 at 10:31, Craig Dunn <sendai789@googlemail.com
> >
> > > > wrote:
> > > > >
> > > > >> Hi Vivek,
> > > > >>
> > > > >> thanks for the response, seems its fallen at the first hurdle
the
> > > > >> /var/lib/dhclient folder is empty so, i`ll look into why thats
not
> > > being
> > > > >> generated.
> > > > >>
> > > > >> I have password enabled set on the template, I thought cloud
init
> > and
> > > > the
> > > > >> script were two different ways of achieving the same thing? Or
> does
> > > the
> > > > >> script actually require it as a prerequisite?
> > > > >>
> > > > >> Thanks
> > > > >>
> > > > >> On Thu, 23 Jul 2020 at 10:03, Vivek Kumar <
> vivek.kumar@indiqus.com
> > > > .invalid>
> > > > >> wrote:
> > > > >>
> > > > >>> Hello Craig,
> > > > >>>
> > > > >>> So setup-password scripts works from inside of the VM. If
you
> just
> > > look
> > > > >>> on the script -
> > > > >>>
> > > > >>> 1- First it finds the DHCP server IP from lease file. So
make
> sure
> > > that
> > > > >>> you are getting you lease file in your any of the folder
> mentioned
> > in
> > > > >>> script - i.e DHCP_FOLDERS="/var/lib/dhclient/* /var/lib/dhcp3/*
> > > > >>> /var/lib/dhcp/*”. Sometimes it does’t generate the lease
file, So
> > you
> > > > have
> > > > >>> to check first why is it got generating the lease file.
> > > > >>> 2- Now just try to run the manual command to see wether you
are
> > > > receiving
> > > > >>> any password or not i.e 'wget -q -t 3 -T 20 -O - --header
> > > > "DomU_Request:
> > > > >>> send_my_password" $PASSWORD_SERVER_IP:8080. Replace
> > $PASSWORD_SERVER
> > > > with
> > > > >>> you DHCP serve IP, which you can find in step -1
> > > > >>> 3- If you are able to get things you wanted in Step-1 and
Step-2
> > then
> > > > run
> > > > >>> the script manually (It should reset the password by running
> > > manually )
> > > > >>> weather to check if it is running on successfully on boot
or not.
> > > > >>> 4- I am assuming that you have already enabled the password
box
> in
> > > your
> > > > >>> templates and cloud-init installed on you template.
> > > > >>>
> > > > >>>
> > > > >>>
> > > > >>> Vivek Kumar
> > > > >>> Manager - Cloud & DevOps
> > > > >>> IndiQus Technologies
> > > > >>> 24*7  O +91 11 4055 1411  |   M +91 7503460090
> > > > >>> www.indiqus.com <http://indiqus.com/>
> > > > >>>
> > > > >>> This message is intended only for the use of the individual
or
> > entity
> > > > to
> > > > >>> which it is addressed and may contain information that is
> > > confidential
> > > > >>> and/or privileged. If you are not the intended recipient
please
> > > delete
> > > > the
> > > > >>> original message and any copy of it from your computer system.
> You
> > > are
> > > > >>> hereby notified that any dissemination, distribution or copying
> of
> > > this
> > > > >>> communication is strictly prohibited unless proper authorization
> > has
> > > > been
> > > > >>> obtained for such action. If you have received this communication
> > in
> > > > error,
> > > > >>> please notify the sender immediately. Although IndiQus attempts
> to
> > > > sweep
> > > > >>> e-mail and attachments for viruses, it does not guarantee
that
> both
> > > are
> > > > >>> virus-free and accepts no liability for any damage sustained
as a
> > > > result of
> > > > >>> viruses.
> > > > >>>
> > > > >>>> On 23-Jul-2020, at 2:01 PM, Craig Dunn <
> sendai789@googlemail.com
> > > > .INVALID>
> > > > >>> wrote:
> > > > >>>>
> > > > >>>> Hi all,
> > > > >>>>
> > > > >>>> Just subscribed and after some advise. I'm trying to
setup a new
> > > > Centos8
> > > > >>>> template for our cloud platform.
> > > > >>>>
> > > > >>>> I want to use the guest password script so we can deploy
and a
> > > > password
> > > > >>> is
> > > > >>>> generated on deployment but I'm having issues getting
it to
> work.
> > > I'm
> > > > >>>> following this guide:
> > > > >>>>
> > > > >>>>
> > > > >>>
> > > >
> > >
> >
> http://docs.cloudstack.apache.org/projects/archived-cloudstack-administration/en/latest/templates/_password.html
> > > > >>>>
> > > > >>>> And it seems straightforward I have got the script in
> /etc/init.d
> > > and
> > > > >>> made
> > > > >>>> it executable and changed the permissions and run the
chkconfig
> > > > command
> > > > >>> but
> > > > >>>> it still doesn't work, I have tried reverse engineering
one of
> our
> > > > >>> working
> > > > >>>> templates (which I didn't do) but it doesn't seem obvious
how it
> > > > >>> working.
> > > > >>>> Can anyone help or advise?
> > > > >>>>
> > > > >>>> Thanks
> > > > >>>
> > > > >>>
> > > >
> > > >
> > >
> > > --
> > >
> > > Andrija Panić
> > >
> >
>
>
> --
>
> Andrija Panić
>

Mime
  • Unnamed multipart/related (inline, None, 0 bytes)
View raw message