cloudstack-users mailing list archives

Site index · List index
Message view « Date » · « Thread »
Top « Date » · « Thread »
From Rafael Weingärtner <rafaelweingart...@gmail.com>
Subject Re: Problem Adding the Host
Date Fri, 10 Mar 2017 21:18:34 GMT
Are you talking about this sentence "I have created an environment just
like that using Virtualbox"? Virtualbox here, is the Virtualbox itself a
hosted hypervisor.

Ah, now I got your deployment scenario. Here is a picture of the scenario I
described [2].

[1] https://www.virtualbox.org/
[2]
https://docs.google.com/drawings/d/1_o6KtjAel3rH5hCJbuBdjU1u0M-dIXOr0MpJXuV40JQ/edit?usp=sharing

On Fri, Mar 10, 2017 at 3:56 PM, Muhammad Adeel Zahid <16030053@lums.edu.pk>
wrote:

> I am not sure, I understand it in entirety but I can see the big picture
> nevertheless. A bit of terminology confuses me. When you say the virtual
> box, do you take the assumption that I am using some kind of VM like VMWare
> or something for installing KVM and ACS?
>
> To clarify a bit, I have installed ACS and KVM natively on a single
> machine and this single machine is acting both as management server and
> KVM. I am banking on ACS and KVM to do all the virtualization. Before this
> there is no virtual machine.
>
> ________________________________
> From: Rafael Weingärtner <rafaelweingartner@gmail.com>
> Sent: Saturday, March 11, 2017 1:48:47 AM
> To: users@cloudstack.apache.org
> Subject: Re: Problem Adding the Host
>
> Ok, I think you can take a look here:
> https://help.ubuntu.com/community/KVM/Networking#Private_Virtual_Switch_.
> 28Guest-Only_Network.29
>
> What I meant is the following: create four networks of that type. These
> networks will be between your KVM box and the VMs, which will run ACS, NFS,
> and hypervisors hosts (KVM?). Let’s call them Network1, Network2, Network3,
> Network4.
>
> You then attach each one of these VMs in each one of the networks, every VM
> will have 4 NICs. Then, you select a network to be the public one (let’s
> say network 4). Then, you can create a forwarding rule for your KVM box, to
> forward packets from the public network (network 4) to the world. Your box
> will then work as a router for the VMs public network. Do not forget, that
> the NIC attached Network 4 has to be the Public NIC configured in ACS.
>
> I have created an environment just like that using Virtualbox, I used 4
> VMs, one for ACS, one for the NFS, and two for hosts (I used XenServer)
>
> Did you understand what I tried to explain?
>
> On Fri, Mar 10, 2017 at 3:37 PM, Muhammad Adeel Zahid <
> 16030053@lums.edu.pk>
> wrote:
>
> > I am using KVM
> >
> > ________________________________
> > From: Rafael Weingärtner <rafaelweingartner@gmail.com>
> > Sent: Saturday, March 11, 2017 1:36:12 AM
> > To: users@cloudstack.apache.org
> > Subject: Re: Problem Adding the Host
> >
> > What technology are you using to create these VMs in the box you have?
> > Virtualbox? KVM?
> >
> > On Fri, Mar 10, 2017 at 3:34 PM, Muhammad Adeel Zahid <
> > 16030053@lums.edu.pk>
> > wrote:
> >
> > > Why are tyring to use external network system?
> > >
> > >
> > > To gain the internet access for download/install all  the required ACS
> > > pacakges.
> > >
> > >
> > > You can configure 4 virtual network devices........
> > >
> > > I am not sure, I understand this part. I am very new to Linux
> environment
> > > and don't know how to do what you just said. Can you point me to some
> > > relevant readings/tutorials for the said configuration so I can keep
> > > bothering frequently [??]
> > >
> > >
> > > Regards
> > >
> > > Adeel
> > >
> > > ________________________________
> > > From: Rafael Weingärtner <rafaelweingartner@gmail.com>
> > > Sent: Saturday, March 11, 2017 12:51:38 AM
> > > To: users@cloudstack.apache.org
> > > Subject: Re: Problem Adding the Host
> > >
> > > Hmm, so why are trying to use the external network system?
> > >
> > > You can configure 4 virtual network devices between your host and the
> > > virtual machines you created to deploy ACS (attach ACS and hosts VMs to
> > > these networks). Then, you select one of these networks to be the
> public
> > > one. For the public network, you can create iptables (or other routing
> > > mechanism) to forward packets coming from the public virtual network to
> > > your box public network. Then, you would be independent of the external
> > > network.
> > >
> > > On Fri, Mar 10, 2017 at 2:23 PM, Muhammad Adeel Zahid <
> > > 16030053@lums.edu.pk>
> > > wrote:
> > >
> > > > Yes, in a single box
> > > >
> > > > ________________________________
> > > > From: Rafael Weingärtner <rafaelweingartner@gmail.com>
> > > > Sent: Friday, March 10, 2017 11:54:03 PM
> > > > To: users@cloudstack.apache.org
> > > > Subject: Re: Problem Adding the Host
> > > >
> > > > Are you trying to setup everything in a single box?
> > > >
> > > > On Fri, Mar 10, 2017 at 1:44 PM, Muhammad Adeel Zahid <
> > > > 16030053@lums.edu.pk>
> > > > wrote:
> > > >
> > > > > I am just creating the environment for testing purposes and I am
> > > behind a
> > > > > network on which I have no control.
> > > > >
> > > > > ________________________________
> > > > > From: Rafael Weingärtner <rafaelweingartner@gmail.com>
> > > > > Sent: Friday, March 10, 2017 10:13:29 PM
> > > > > To: users@cloudstack.apache.org
> > > > > Subject: Re: Problem Adding the Host
> > > > >
> > > > > I got a little confused now.
> > > > > Are you creating a POC? Just an environment for testing purpose?
> > > > >
> > > > > On Fri, Mar 10, 2017 at 11:56 AM, Muhammad Adeel Zahid <
> > > > > 16030053@lums.edu.pk
> > > > > > wrote:
> > > > >
> > > > > > Yep, my SSVM is running and I can connect to it using ssh from
> the
> > > > > > management server.  The mount problem is solved by stopping
the
> > > > Iptables
> > > > > > service on the nfs server. After that, SSVM was able to mount
the
> > > > storage
> > > > > > successfully.
> > > > > >
> > > > > > Next problem I am having is that the SSVM fails when downloading
> > the
> > > > > > template. It cannot resolve the dns for download.cloud.com,
> which
> > is
> > > > > > understandable to me because, as I posted the EDIT 1 in my SO
> > > question,
> > > > > My
> > > > > > CentOS machine (only one machine running both management server
> and
> > > > kvm)
> > > > > is
> > > > > > connected to a windows network that assigns addresses using
dhcp.
> > > Even
> > > > > > worse, the addresses are /23.
> > > > > >
> > > > > >
> > > > > > To work around the problem, I do not change the network
> > configuration
> > > > > > (static IP of /24) until I install the required packages. Because
> > if
> > > I
> > > > > do,
> > > > > > I lose the internet connection that comes through /23 network.
So
> > > when
> > > > > all
> > > > > > my packages are installed, I change the IP to static like
> > 172.16.10.2
> > > > > (same
> > > > > > as in the guide) which obviously disconnects me from internet.
> > After
> > > > > that I
> > > > > > run the database setup, management setup and agent setup as
> > described
> > > > in
> > > > > > the guide. Everything is working fine but tmpelates fail to
> > download
> > > > due
> > > > > to
> > > > > > this network & IP problem.
> > > > > >
> > > > > >
> > > > > > Any ideas, what are the options for me under given constraints?
> > > > > >
> > > > > >
> > > > > > Regards
> > > > > >
> > > > > > Adeel
> > > > > >
> > > > > > ________________________________
> > > > > > From: Rafael Weingärtner <rafaelweingartner@gmail.com>
> > > > > > Sent: Friday, March 10, 2017 6:05:15 PM
> > > > > > To: users@cloudstack.apache.org
> > > > > > Subject: Re: Problem Adding the Host
> > > > > >
> > > > > > Is your SSVM running? Does it have access to the world? Do your
> > hosts
> > > > > have
> > > > > > access to the primary/secondary storage? Have you tried to mount
> > the
> > > > > > storage mounts in your hosts manually to check if they are
> working?
> > > > > >
> > > > > > On Fri, Mar 10, 2017 at 7:34 AM, Muhammad Adeel Zahid <
> > > > > > 16030053@lums.edu.pk>
> > > > > > wrote:
> > > > > >
> > > > > > > Hi,
> > > > > > >
> > > > > > > I just installed the apache cloudstack on CentOS 6.8 machine
> with
> > > KVM
> > > > > > > hypervisor. I am using the version 4.9 of the cloudstack.
The
> > > > > management
> > > > > > > server is up and running and but I am unable to add the
> instances
> > > > from
> > > > > > the
> > > > > > > web UI interface. I have put down my problem in detail
on this
> SO
> > > > > > question<
> > > > > > > http://stackoverflow.com/questions/42704388/apache-
> > > > > > > cloudstack-no-templates-showing-when-adding-instance>.
Can you
> > > > please
> > > > > > > guide me how do I solve this problem?
> > > > > > >
> > > > > > >
> > > > > > > Regards
> > > > > > >
> > > > > > > Adeel
> > > > > > >
> > > > > >
> > > > > >
> > > > > >
> > > > > > --
> > > > > > Rafael Weingärtner
> > > > > >
> > > > >
> > > > >
> > > > >
> > > > > --
> > > > > Rafael Weingärtner
> > > > >
> > > >
> > > >
> > > >
> > > > --
> > > > Rafael Weingärtner
> > > >
> > >
> > >
> > >
> > > --
> > > Rafael Weingärtner
> > >
> >
> >
> >
> > --
> > Rafael Weingärtner
> >
>
>
>
> --
> Rafael Weingärtner
>



-- 
Rafael Weingärtner

Mime
  • Unnamed multipart/alternative (inline, None, 0 bytes)
View raw message