cloudstack-users mailing list archives

Site index · List index
Message view « Date » · « Thread »
Top « Date » · « Thread »
From Alena Prokharchyk <Alena.Prokharc...@citrix.com>
Subject Re: Problem: Unable to create a deployment for VM[User|i-2-8-VM]
Date Tue, 17 Jul 2012 00:26:16 GMT
How did you remove the host id=1, through the API or UI? It should have
been resulted with error because it has vms running on it - your Virtual
router r-4-VM.

Looks like the system is in a pretty bad state. I can think of one way to
recover the vms:

1) stop the Management server, save the cloud DB dump.
2) In the DB find all Running vms referring the Removed hosts:

Select * from vm_instance where state in (Running,Starting, Stopping) and
host_id in (select id from host where removed is not null).

3) update all these vms with the following info:

Update vm_instance set state='Stopped', host_id=null where id in (<ids
found on prev step>)

4) start the management server
5) start the vms updated on step 3).


-Alena.



On 7/16/12 5:16 PM, "Evan Miller" <Evan.Miller@citrix.com> wrote:

>Hi Alena:
>
>It looks like the host table in the database needs to be cleaned up:
>
>mysql> select id, name, uuid, status from host;
>+----+-----------------------------------------------------+--------------
>------------------------+--------------+
>| id | name                                                | uuid
>                        | status       |
>+----+-----------------------------------------------------+--------------
>------------------------+--------------+
>|  1 | xenserver1-cs                                       |
>5da2e723-c41a-45bb-9f87-6048c5487ea2 | Removed      |
>|  2 | nfs://cumulus.eng.citrite.net/home/export/secondary |
>7bf58f58-0cf5-4487-9346-9481fa28ad7a | Alert        |
>|  3 | s-1-VM                                              |
>780d68d6-f6d7-45de-bbd6-766d8e17ee48 | Disconnected |
>|  4 | v-2-VM                                              |
>ca98385f-90f5-49ba-8d88-50af5587e7a9 | Disconnected |
>|  5 | xenserver1-cs                                       |
>dff5e16e-7d8b-47d1-a9a3-8c8e18ca8d23 | Removed      |
>|  6 | xenserver1-cs                                       |
>7b966f69-e792-4fb5-a5d7-2c3acb294f79 | Up           |
>+----+-----------------------------------------------------+--------------
>------------------------+--------------+
>6 rows in set (0.00 sec)
>
>mysql>
>
>id 1 and id 5 should be deleted.
>id 6 has the correct state and uuid.
>id 2, 3 and 4 have the wrong state.
>
>I can fix directly with SQL.
>
>Any other tables that need fixing besides host?
>
>Regards,
>Evan
>
>
>
>-----Original Message-----
>From: Alena Prokharchyk [mailto:Alena.Prokharchyk@citrix.com]
>Sent: Monday, July 16, 2012 4:55 PM
>To: cloudstack-users@incubator.apache.org
>Subject: Re: Problem: Unable to create a deployment for VM[User|i-2-8-VM]
>
>The log states that the host doesn't exist:
>
>com.cloud.exception.AgentUnavailableException: Resource [Host:1] is
>unreachable: Host 1: Can't find the host
>
>
>
>Can you check the database for host id=1? Make sure its not removed.
>
>
>On 7/16/12 4:45 PM, "Evan Miller" <Evan.Miller@citrix.com> wrote:
>
>>From CSMS GUI, the State is Up for the host, xenserver1-cs.
>>
>>Regards,
>>Evan
>>
>>
>>-----Original Message-----
>>From: Alena Prokharchyk [mailto:Alena.Prokharchyk@citrix.com]
>>Sent: Monday, July 16, 2012 4:45 PM
>>To: cloudstack-users@incubator.apache.org
>>Subject: Re: Problem: Unable to create a deployment for
>>VM[User|i-2-8-VM]
>>
>>Looks like the Xen host your Virtual Router r-4-VM is running on, is in
>>not in UP state. Can you please confirm. If this is the case, then the
>>failure is expected. The Xen host should be in UP state.
>>
>>
>>On 7/16/12 4:16 PM, "Evan Miller" <Evan.Miller@citrix.com> wrote:
>>
>>>Running CloudStack Management Server:
>>>  v3.0.2.1
>>>On:
>>>  [root@cumulus management]# uname -a
>>>  Linux cumulus.eng.citrite.net 2.6.32-220.el6.x86_64 #1 SMP Tue Dec 6
>>>19:48:22 GMT 2011 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
>>>  [root@cumulus management]#
>>>Hypervisor :
>>>  XenServer v6.02
>>> 
>>>Hi:
>>> 
>>>Can¹t add VM instance.
>>>Getting this error message from the GUI:
>>>  Unable to create a deployment for VM[User|i-2-8-VM]
>>> 
>>>In the attached log file, there are a few ³apparent² issues when
>>>trying to create the instance :
>>> 
>>>1)
>>>2012-07-16 15:56:19,928 DEBUG
>>>[network.router.VirtualNetworkApplianceManagerImpl]
>>>(Job-Executor-3:job-33) Applying dhcp entry in network
>>>Ntwk[204|Guest|5]
>>>2012-07-16 15:56:19,943 WARN
>>>[network.router.VirtualNetworkApplianceManagerImpl]
>>>(Job-Executor-3:job-33) Unable to apply dhcp entry on disconnected
>>>router r-4-VM
>>>com.cloud.exception.AgentUnavailableException: Resource [Host:1] is
>>>unreachable: Host 1: Can't find the host
>>> 
>>>This one occurred at the beginning of the async job. Not sure if it is
>>>an error or not.
>>> 
>>>2)
>>>2012-07-16 15:56:20,521 DEBUG [cloud.capacity.CapacityManagerImpl]
>>>(Job-Executor-3:job-33) VM state transitted from :Stopped to Error
>>>with
>>>event: OperationFailedToErrorvm's original host id: null new host id:
>>>null host id before state transition:
>>> null
>>>2012-07-16 15:56:21,192 INFO  [api.commands.DeployVMCmd]
>>>(Job-Executor-3:job-33)
>>>com.cloud.exception.InsufficientServerCapacityException: Unable to
>>>create a deployment for VM[User|i-2-8-VM]Scope=interface
>>>com.cloud.dc.DataCenter; id=1
>>>2012-07-16 15:56:21,192 WARN  [cloud.api.ApiDispatcher]
>>>(Job-Executor-3:job-33) class com.cloud.api.ServerApiException :
>>>Unable to create a deployment for VM[User|i-2-8-VM]
>>> 
>>>That one doesn¹t look good.
>>> 
>>>3)
>>>2012-07-16 15:56:30,263 DEBUG [cloud.server.StatsCollector]
>>>(StatsCollector-1:null) There is no secondary storage VM for secondary
>>>storage host nfs://cumulus.eng.citrite.net/home/export/secondary
>>>
>>>
>>>From CloudStack GUI, secondary storage is defined and enabled.
>>> 
>>>What¹s important, which needs to be fixed and how to fix?
>>> 
>>>Thanks.
>>> 
>>>Regards,
>>> 
>>>Evan Miller
>>> 
>>>Citrix Systems. Inc.
>>>Desktop and Cloud Engineering Infrastructure
>>>4988 Great America Parkway
>>>Santa Clara, CA 95054
>>> 
>>>
>>>
>>
>>
>>
>
>
>


Mime
View raw message