cloudstack-dev mailing list archives

Site index · List index
Message view « Date » · « Thread »
Top « Date » · « Thread »
From Ivan Kudryavtsev <kudryavtsev...@bw-sw.com>
Subject Re: CloudStack 4.11.2 SS problem
Date Mon, 15 Apr 2019 16:38:19 GMT
Well, we don't remove templates usually, just rename them and reset public,
featured flags.

I'll check, but suppose, that template api removal call shouldn't produce
the case like this? How this could be achieved thru API, when storage_ref
is removed, but template is in place?

The records for certain templates are absent in template_store_ref, while
others are just fine... it looks like a very serious bug for regular users,
who don't manage templates and ISO programmatically.

пн, 15 апр. 2019 г., 12:21 Andrija Panic <andrija.panic@gmail.com>:

> Assuming it's not Assange :), perhaps check with teammates if any changes
> on these templates were done - are your records completely missing or just
> altered in bad way ?
>
> Can you double check the API log for any delete template API calls ?
>
>
> On Mon, 15 Apr 2019 at 17:39, Ivan Kudryavtsev <kudryavtsev_ia@bw-sw.com>
> wrote:
>
> > Andrija,
> >
> > yes, I have the case with missing records in 'template_store_ref'. What I
> > don't get is how it could happen...
> >
> > пн, 15 апр. 2019 г. в 11:24, Andrija Panic <andrija.panic@gmail.com>:
> >
> > > Hi Ivan,
> > >
> > > is it possible that your DB got somehow corrupted or that you are
> missing
> > > records in template_store_ref etc  - this might be the reason why SSVM
> is
> > > trying to download templates again - if you check the logs for
> > > non-problematic templates, you will see something like "template
> already
> > on
> > > store this and that, no need to download again, skipping". For the rest
> > > (which are considered not downloaded), it will try to download again
> from
> > > the URL in the main vm_template table.
> > >
> > > Can you also check for the records on the template_spool_ref (Primary
> > > Storage) - I assume these might be OK, ca you spin new VM from an
> > existing
> > > (problematic) template ?
> > >
> > > Behavior (from your second email) is expected - same kind of errors you
> > > would get if you just added another Secondary Storage to your
> CloudStack
> > > setup, but original URL is unavailable (you could play with hacking MD5
> > in
> > > DB, but that is not a solution at all).
> > >
> > > As for the restoration of the template.properties - do you have a
> backup
> > ?
> > >
> > > Best,
> > > Andrija
> > >
> > > On Mon, 15 Apr 2019 at 16:26, Ivan Kudryavtsev <
> kudryavtsev_ia@bw-sw.com
> > >
> > > wrote:
> > >
> > > > To follow up. When SSVM boots it tries to redownload all the
> templates
> > > from
> > > > original sources this leads to next oucomes:
> > > > - if the source is not available, the result is:
> > > > No route to host (Host unreachable) - If the template is changed on
> > > source:
> > > > then it leads to MD5 sum error.
> > > >
> > > > Any ideas, why SSVM tries to download all the templates on SSVM
> again?
> > > > Never seen that before.
> > > >
> > > >
> > > > пн, 15 апр. 2019 г. в 09:40, Ivan Kudryavtsev <
> > kudryavtsev_ia@bw-sw.com
> > > >:
> > > >
> > > > > Hello, community.
> > > > >
> > > > > Today, We've met the problem with ACS SS, which looks like a
> critical
> > > > > error. In some point of time, new templates stopped to upload and
> the
> > > old
> > > > > ones were unable to be removed.
> > > > >
> > > > > After the SSVM recreation, I've met the situation when some
> templates
> > > are
> > > > > not activated and have their "template.properties" size set to 0.
> > > > >
> > > > > More to add, certain already working templates were tried to be
> > > > > redownloaded and got errors like:
> > > > > Failed post download script: checksum
> > > > > "{MD5}9f8c94ed7e4b19a78d4f0e3fc406d81b" didn't match the given
> value,
> > > > > "{MD5}7eed347f4cc7e66f55e4f668cd9a5151"
> > > > > I've checked the following:
> > > > > - no lack of spare space on SS;
> > > > > - no problems with management servers in the last months;
> > > > > - no problems with SSVM.
> > > > >
> > > > > It's ACS 4.11.2, all VMs are working, of course as templates are
> > copied
> > > > to
> > > > > primary, but we've lost almost half of the template repository.
> > > > >
> > > > > Is there a way to recreate "template.properties" from DB or another
> > > > > approach? All the templates are still in place, but they are not
> > > > activated
> > > > > upon SSVM start.
> > > > >
> > > > > Many thanks.
> > > > >
> > > > >
> > > > > --
> > > > > With best regards, Ivan Kudryavtsev
> > > > > Bitworks LLC
> > > > > Cell RU: +7-923-414-1515
> > > > > Cell USA: +1-201-257-1512
> > > > > WWW: http://bitworks.software/ <http://bw-sw.com/>
> > > > >
> > > > >
> > > >
> > > > --
> > > > With best regards, Ivan Kudryavtsev
> > > > Bitworks LLC
> > > > Cell RU: +7-923-414-1515
> > > > Cell USA: +1-201-257-1512
> > > > WWW: http://bitworks.software/ <http://bw-sw.com/>
> > > >
> > >
> > >
> > > --
> > >
> > > Andrija Panić
> > >
> >
> >
> > --
> > With best regards, Ivan Kudryavtsev
> > Bitworks LLC
> > Cell RU: +7-923-414-1515
> > Cell USA: +1-201-257-1512
> > WWW: http://bitworks.software/ <http://bw-sw.com/>
> >
>
>
> --
>
> Andrija Panić
>

Mime
  • Unnamed multipart/alternative (inline, None, 0 bytes)
View raw message