cloudstack-dev mailing list archives

Site index · List index
Message view « Date » · « Thread »
Top « Date » · « Thread »
From "Wido den Hollander (JIRA)" <j...@apache.org>
Subject [jira] [Commented] (CLOUDSTACK-316) KVM Agent setup fails due to cloudbr0 set as public network interface
Date Thu, 11 Oct 2012 13:33:02 GMT

    [ https://issues.apache.org/jira/browse/CLOUDSTACK-316?page=com.atlassian.jira.plugin.system.issuetabpanels:comment-tabpanel&focusedCommentId=13474142#comment-13474142
] 

Wido den Hollander commented on CLOUDSTACK-316:
-----------------------------------------------

Checking my api-server.log I see this:

2012-10-11 14:54:55,513 INFO  [cloud.api.ApiServer] (catalina-exec-5:null) (userId=2 accountId=2
sessionId=FF59B183869EB5D6931A3B4386E8F8BE) 0:0:0:0:0:0:0:1 -- GET command=addTrafficType&trafficType=Guest&physicalnetworkid=ac1e061f-08b5-4e42-8637-51aa6342b5c5&kvmnetworklabel=vlanbr672&response=json&sessionkey=PKgIfLQ%2F5Is1rJEmuyAG6HQ2BjY%3D&_=1349960095344
200 { "addtraffictyperesponse" : {"id":"c0c57ed9-70f7-412a-aebd-69cafe4e80a4","jobid":"81d2128a-c508-4221-97ad-6204164a4899"}
}
2012-10-11 14:54:55,530 INFO  [cloud.api.ApiServer] (catalina-exec-3:null) (userId=2 accountId=2
sessionId=FF59B183869EB5D6931A3B4386E8F8BE) 0:0:0:0:0:0:0:1 -- GET command=addTrafficType&trafficType=Management&physicalnetworkid=ac1e061f-08b5-4e42-8637-51aa6342b5c5&kvmnetworklabel=vlanbr670&response=json&sessionkey=PKgIfLQ%2F5Is1rJEmuyAG6HQ2BjY%3D&_=1349960095348
200 { "addtraffictyperesponse" : {"id":"74630522-3e20-4d6f-b112-23a3e8c695f6","jobid":"56385149-fe98-43f3-9f95-ba26076c72ed"}
}

Is this a GUI issue? Should the GUI set the "kvmnetworklabel" for the public network during
the wizard or should this be handled by the management server?

However, in my GUI right now I don't see a way to modify the public network label.
                
> KVM Agent setup fails due to cloudbr0 set as public network interface
> ---------------------------------------------------------------------
>
>                 Key: CLOUDSTACK-316
>                 URL: https://issues.apache.org/jira/browse/CLOUDSTACK-316
>             Project: CloudStack
>          Issue Type: Bug
>          Components: KVM, Management Server
>    Affects Versions: 4.0.0
>         Environment: Ubuntu 12.04
> CloudStack 4.0.0-incubator
>            Reporter: Wido den Hollander
>
> I just set up a fresh CloudStack 4.0 platform and tried to add a host via the wizard.
> My Basic network settings:
> - guest: vlanbr672
> - private: vlanbr670
> During the wizard there is never a prompt for the public network, you can only set the
storage label, but I didn't do that.
> I kept waiting for the hypervisor to come online, but the agent wouldn't start. The log
showed:
>     2012-10-11 14:55:46,835 DEBUG [cloud.resource.ServerResourceBase] (main:null) Retrieving
network interface: cloudbr0
>     2012-10-11 14:55:46,835 DEBUG [cloud.resource.ServerResourceBase] (main:null) Unable
to get network interface for cloudbr0
>     2012-10-11 14:55:46,835 DEBUG [cloud.resource.ServerResourceBase] (main:null) Retrieving
network interface: null
>     2012-10-11 14:55:46,835 DEBUG [cloud.resource.ServerResourceBase] (main:null) Retrieving
network interface: null
>     ...
>     ....
>     .....
>     ......
>     2012-10-11 14:55:50,617 DEBUG [utils.script.Script] (main:null) Executing: /bin/bash
-c brctl show | grep cloudbr0 | awk '{print $4}'
>     2012-10-11 14:55:50,624 DEBUG [utils.script.Script] (main:null) Execution is successful.
>     2012-10-11 14:55:50,624 DEBUG [utils.script.Script] (main:null) Executing: /bin/bash
-c ls /proc/net/vlan/null
>     2012-10-11 14:55:50,630 DEBUG [utils.script.Script] (main:null) Exit value is 2
>     2012-10-11 14:55:50,630 DEBUG [utils.script.Script] (main:null) ls: cannot access
/proc/net/vlan/null: No such file or directory
>     ...
>     ....
>     .....
>     2012-10-11 14:55:50,649 DEBUG [kvm.resource.LibvirtComputingResource] (main:null)
Failed to get public nic name
>     2012-10-11 14:55:50,649 ERROR [cloud.agent.AgentShell] (main:null) Unable to start
agent: Failed to get public nic name
> This was due to this setting in agent.properties:
> public.network.device=cloudbr0
> My setup doesn't have cloudbr0, so why was this set?
> The management server log shows me:
> 2012-10-11 14:55:14,545 DEBUG [utils.ssh.SSHCmdHelper] (catalina-exec-21:null) Executing
cmd: cloud-setup-agent  -m 31.25.100.163 -z 1 -p 1 -c 1 -g 614b7f96-b6e9-38f2-984b-956af817f771
-a --pubNic=cloudbr0 --prvNic=vlanbr670 --guestNic=vlanbr672
> 2012-10-11 14:55:47,555 DEBUG [utils.ssh.SSHCmdHelper] (catalina-exec-21:null) cloud-setup-agent
 -m 31.25.100.163 -z 1 -p 1 -c 1 -g 614b7f96-b6e9-38f2-984b-956af817f771 -a --pubNic=cloudbr0
--prvNic=vlanbr670 --guestNic=vlanbr672 output:CloudStack Agent setup is done!
> As you can see, the management server came up with "cloudbr0" for the public network,
while I never configured that.
> Should public network be set to guest network in a Basic KVM zone?

--
This message is automatically generated by JIRA.
If you think it was sent incorrectly, please contact your JIRA administrators
For more information on JIRA, see: http://www.atlassian.com/software/jira

Mime
View raw message