axis-java-user mailing list archives

Site index · List index
Message view « Date » · « Thread »
Top « Date » · « Thread »
From Luca Manganelli <mangane...@itc.it>
Subject Problem with a WSDL
Date Tue, 26 Oct 2004 08:50:23 GMT
Hi, I have this WSDL (that I cannot modify):

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<definitions name="HelloWorld" targetNamespace="http://acm.org/samples" 
xmlns="http://schemas.xmlsoap.org/wsdl/" 
xmlns:plnk="http://schemas.xmlsoap.org/ws/2003/05/partner-link/" 
xmlns:tns="http://acm.org/samples" 
xmlns:xs="http://www.w3.org/2001/XMLSchema">

   <types>
      <schema targetNamespace="http://acm.org/samples" 
xmlns="http://www.w3.org/2001/XMLSchema">
               <element name="documento">
                    <simpleType>
                         <restriction base="xs:string"/>
                    </simpleType>
               </element>
          </schema>
   </types>

   <message name="HelloWorldResponseMessage">
      <part name="payload" type="xs:string"/>
   </message>

   <message name="HelloWorldRequestMessage1">
      <part element="tns:documento" name="payload"/>
   </message>

   <portType name="HelloWorld">
      <operation name="process">
         <input message="tns:HelloWorldRequestMessage1"/>
         <output message="tns:HelloWorldResponseMessage"/>
      </operation>
   </portType>

   <binding name="clientServiceBinding" type="tns:HelloWorld">
      <soap:binding style="rpc" 
transport="http://schemas.xmlsoap.org/soap/http" 
xmlns:soap="http://schemas.xmlsoap.org/wsdl/soap/"/>
      <operation name="process">
       <soap:operation soapAction="" style="rpc" 
xmlns:soap="http://schemas.xmlsoap.org/wsdl/soap/"/>
         <input>
        <soap:body 
encodingStyle="http://schemas.xmlsoap.org/soap/encoding/" use="encoded" 
xmlns:soap="http://schemas.xmlsoap.org/wsdl/soap/"/>
         </input>
         <output>
        <soap:body 
encodingStyle="http://schemas.xmlsoap.org/soap/encoding/" use="encoded" 
xmlns:soap="http://schemas.xmlsoap.org/wsdl/soap/"/>
         </output>
      </operation>
   </binding>

   <service name="clientService">
      <port binding="tns:clientServiceBinding" name="clientServicePort">
       <soap:address 
location="http://sagitta:50000/active-bpel/services/clientService" 
xmlns:soap="http://schemas.xmlsoap.org/wsdl/soap/"/>
      </port>
   </service>
</definitions>

note that "documento" in <types>.

Then I do a WSDL2Java with --server-side parameter to generate a server 
side webservice (in localhost).
But when I Deploy it to my axis server, seeing the WSDL of that service, 
the notably error occurs:

makeTypeElement() was told to create a type 
"{http://acm.org/samples}>documento", with no containing element
    at org.apache.axis.wsdl.fromJava.Types.makeTypeElement(Types.java:1723)
    at org.apache.axis.wsdl.fromJava.Types.writeTypeForPart(Types.java:395)
    at 
org.apache.axis.wsdl.fromJava.Types.writeTypeAndSubTypeForPart(Types.java:416)
    at 
org.apache.axis.wsdl.fromJava.Emitter.writePartToMessage(Emitter.java:1864)
    at 
org.apache.axis.wsdl.fromJava.Emitter.writeRequestMessage(Emitter.java:1460)
    at 
org.apache.axis.wsdl.fromJava.Emitter.writeMessages(Emitter.java:1087)
    at 
org.apache.axis.wsdl.fromJava.Emitter.writePortType(Emitter.java:1056)
    at org.apache.axis.wsdl.fromJava.Emitter.getWSDL(Emitter.java:471)
    at org.apache.axis.wsdl.fromJava.Emitter.emit(Emitter.java:322)
    at 
org.apache.axis.providers.BasicProvider.generateWSDL(BasicProvider.java:237)
    at 
org.apache.axis.strategies.WSDLGenStrategy.visit(WSDLGenStrategy.java:33)
    at org.apache.axis.SimpleChain.doVisiting(SimpleChain.java:118)
    at org.apache.axis.SimpleChain.generateWSDL(SimpleChain.java:104)
    at 
org.apache.axis.handlers.soap.SOAPService.generateWSDL(SOAPService.java:316)
    at org.apache.axis.server.AxisServer.generateWSDL(AxisServer.java:467)
    at 
org.apache.axis.transport.http.SimpleAxisWorker.execute(SimpleAxisWorker.java:328)
    at 
org.apache.axis.transport.http.SimpleAxisWorker.run(SimpleAxisWorker.java:155)
    at 
org.apache.axis.transport.http.SimpleAxisServer.run(SimpleAxisServer.java:241)
    at 
org.apache.axis.transport.http.SimpleAxisServer.start(SimpleAxisServer.java:284)
    at 
org.apache.axis.transport.http.SimpleAxisServer.start(SimpleAxisServer.java:292)
    at 
org.apache.axis.transport.http.SimpleAxisServer.main(SimpleAxisServer.java:373)

Then I tried to "manually" modify all ">documento" occurences to 
"documento", recompiled java files and redeployed it. Now it seems that 
I can see the WSDL without errors:

<wsdl:definitions targetNamespace="http://acm.org/samples" 
xmlns:wsdl="http://schemas.xmlsoap.org/wsdl/" 
xmlns:xsd="http://www.w3.org/2001/XMLSchema" 
xmlns:wsdlsoap="http://schemas.xmlsoap.org/wsdl/soap/" 
xmlns:intf="http://acm.org/samples" xmlns:impl="http://acm.org/samples" 
xmlns:soapenc="http://schemas.xmlsoap.org/soap/encoding/" 
xmlns:apachesoap="http://xml.apache.org/xml-soap">
<!--WSDL created by Apache Axis version: 1.2RC1
Built on Sep 29, 2004 (08:29:40 EDT)-->
 <wsdl:message name="processResponse">
  <wsdl:part name="payload" type="xsd:string"/>
 </wsdl:message>
 <wsdl:message name="processRequest">
  <wsdl:part name="documento" type="intf:documento"/>
 </wsdl:message>
 <wsdl:portType name="HelloWorld">
  <wsdl:operation name="process" parameterOrder="documento">
   <wsdl:input name="processRequest" message="intf:processRequest"/>
   <wsdl:output name="processResponse" message="intf:processResponse"/>
  </wsdl:operation>
 </wsdl:portType>
 <wsdl:binding name="clientServicePortSoapBinding" type="intf:HelloWorld">
  <wsdlsoap:binding style="rpc" 
transport="http://schemas.xmlsoap.org/soap/http"/>
  <wsdl:operation name="process">
   <wsdlsoap:operation soapAction=""/>
   <wsdl:input name="processRequest">
    <wsdlsoap:body use="encoded" 
encodingStyle="http://schemas.xmlsoap.org/soap/encoding/" 
namespace="http://acm.org/samples"/>
   </wsdl:input>
   <wsdl:output name="processResponse">
    <wsdlsoap:body use="encoded" 
encodingStyle="http://schemas.xmlsoap.org/soap/encoding/" 
namespace="http://acm.org/samples"/>
   </wsdl:output>
  </wsdl:operation>
 </wsdl:binding>
 <wsdl:service name="clientService">
  <wsdl:port name="clientServicePort" 
binding="intf:clientServicePortSoapBinding">
   <wsdlsoap:address 
location="http://andromeda:8080/axis/services/clientService"/>
  </wsdl:port>
 </wsdl:service>
</wsdl:definitions>

But, wait: the <types> section is off!
Then I try to use WSDL2Java to create a client, and this error appears:

java.io.IOException: Type {http://acm.org/samples}documento is 
referenced but not defined.
        at 
org.apache.axis.wsdl.symbolTable.SymbolTable.checkForUndefined(SymbolTable.java:652)
        at 
org.apache.axis.wsdl.symbolTable.SymbolTable.add(SymbolTable.java:532)
        at 
org.apache.axis.wsdl.symbolTable.SymbolTable.populate(SymbolTable.java:506)
        at 
org.apache.axis.wsdl.symbolTable.SymbolTable.populate(SymbolTable.java:483)
        at org.apache.axis.wsdl.gen.Parser$WSDLRunnable.run(Parser.java:356)
        at java.lang.Thread.run(Unknown Source)

Any idea?
Thank you in advance,
Luca


Mime
View raw message