axis-java-dev mailing list archives

Site index · List index
Message view « Date » · « Thread »
Top « Date » · « Thread »
From "Davanum Srinivas (JIRA)" <j...@apache.org>
Subject [jira] Commented: (AXIS2-1575) Axis2 does not decodes SOAP responses using the character encoding set on the response's XML declaration. Problem converting from iso-8859-1 to utf-8.
Date Sat, 23 Jun 2007 01:43:26 GMT

    [ https://issues.apache.org/jira/browse/AXIS2-1575?page=com.atlassian.jira.plugin.system.issuetabpanels:comment-tabpanel#action_12507551
] 

Davanum Srinivas commented on AXIS2-1575:
-----------------------------------------

Fixed in svn revision 549996

-- dims

> Axis2 does not decodes SOAP responses using the character encoding set on the response's
XML declaration. Problem converting from iso-8859-1 to utf-8.
> ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
>
>                 Key: AXIS2-1575
>                 URL: https://issues.apache.org/jira/browse/AXIS2-1575
>             Project: Axis 2.0 (Axis2)
>          Issue Type: Improvement
>    Affects Versions: 1.0
>         Environment: Windows XP + java 1.5 + axis2 1.0. I'm using client-side axis2 code.
no server-side axis is involved.
>            Reporter: Bruno Negrao
>            Assignee: Deepal Jayasinghe
>            Priority: Blocker
>
> My SOAP server (it isn't axis2 based) sends SOAP responses like this one shown at the
end of this message.
> The soap server does not set the 'Content-type' http header as was expected so it's not
possible to get the charset used in the response body from that.
> But the server defines the character encoding  on the response's XML declaration, example:

> <?xml version="1.0" encoding="iso-8859-1"?>
> Axis2 is ignoring the character enconding defining on the XML declaration and is decoding
all the strings sent as if they were UTF-8.
> The result is I cannot display the words correctly here on the client-side. The OMElement.getText()
method returns crazy utf-8 characters instead of my latin characters (like á ó ç ã ê,
etc).
> I proved that axis2 uses utf-8 to decode the network inputstream when I ran the following
method on the OMElement returned as response:
>         response.getXMLStreamReader().getCharacterEncodingScheme()
> It returns 'utf-8'  and it should return 'iso-8859-1'. Not only it returns utf-8 but
it is indeed using utf-8 to decode the inputstream, what is wrong for this situation.
> The improvement I'm asking here is update axis2 so it obey to the encoding definition
on the response's XML declaration.
> thank you,
> bruno.
> ****************************************************************************************
> AN EXAMPLE OF A SOAP RESPONSE SENT FROM MY SOAP SERVER:
> ****************************************************************************************
> HTTP/1.0 200 OK
> Content-length: 1269
> <?xml version="1.0" encoding="iso-8859-1"?>
>    <soap:Envelope xmlns:soap="http://schemas.xmlsoap.org/soap/envelope/">   
>       <soap:Body>       
>          <AgendaPesquisa>           
>             <status>0</status>           
>             <ListaContatosPesquisa>               
>                <tipo>C</tipo>               
>                <dono>lucia</dono>               
>                <posicao>177</posicao>               
>                <nome>Abricó Gimarães</nome>
>                <email></email>           
>             </ListaContatosPesquisa>       
>          </AgendaPesquisa>   
>       </soap:Body>
>    </soap:Envelope>

-- 
This message is automatically generated by JIRA.
-
You can reply to this email to add a comment to the issue online.


---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: axis-dev-unsubscribe@ws.apache.org
For additional commands, e-mail: axis-dev-help@ws.apache.org


Mime
View raw message