ant-user mailing list archives

Site index · List index
Message view « Date » · « Thread »
Top « Date » · « Thread »
From Martin Gainty <>
Subject RE: Oracle on Unix help
Date Tue, 03 Mar 2009 19:53:58 GMT

MG>see below
Disclaimer and confidentiality note 
Everything in this e-mail and any attachments relates to the official business of Sender.
This transmission is of a confidential nature and Sender does not endorse distribution to
any party other than intended recipient. Sender does not necessarily endorse content contained
within this transmission. 

> Date: Tue, 3 Mar 2009 20:56:30 +0200
> Subject: Oracle on Unix help
> From:
> To:
> Hi, any help will me much appreciated.
> I have been using Incanto for Oracle on Windows, but now I am having some
> issues using it on Unix, it sort of works, but gives errors. Also looking at
> the website, there is no mention of Unix. I assumed that it would support
> it, since that is the Ant philosophy.
> A)
> If I enter the incorrect database name, I get this error:
> ORA-12154: TNS:could not resolve the connect identifier specified
> This seems to indicate that it is working. However, the resultproperty gets
> set to 122.
MG>tns is incorrect..look at $ORACLE_HOME/rdbms/admin/tnsnames.ora whatever service= specify
MG>that OR use the TNSNAME itself e.g. TNSNAME = (
> B)
> If I enter the incorrect user name, I get this error:
> ORA-01017: invalid username/password; logon denied
> This also seems to indicate that it is working. However, the resultproperty
> gets set to 1.
MG>username/password failure
MG>in your $ORACLE_HOME/dbs/init<SID>.ora check OS_AUTHENT_PREFIX=‘OPS$'
MG>if so you'll need to setup OS authentication (Oracle uses OS username to authenticate)
MG>otherwise just make sure you have user/password setup correctly

> C)
> If I enter the correct database connection details, I get this error:
> Executing 'sqlplus' with arguments:
> '-S'
> '/nolog'
> The ' characters around the executable and arguments are
> not part of the command.
> O/S Message: No such file or directory
> The resultproperty gets set to 1.
MG>I would 'sqlplus -S /nolog'
> This is when I had my scripts: like this
> ---------------- exec_AS.sql ----------------------
> set pages 21 lines 80 term on echo off verify off feedb on
> whenever oserror exit failure
> whenever sqlerror exit sql.sqlcode
> spool &2 append
> connect &&db_user/&&db_pass@&&db_db
> start &1
> Which called a script that looks like this:
> select * from all_users where username = upper('&db_user');
> I now changed my script to be like this:
> ---------------- exec_AS.sql ----------------------
> set pages 21 lines 80 term on echo on verify on feedb on
> whenever sqlerror exit sql_sqlcode
> connect &&db_user/&&db_pass@&&db_db
MG>make sure the params are passed in correctly e.g.
MG>set pages 21 lines 80 term on echo on verify on feedb on
MG>whenever sqlerror exit sql_sqlcode
MG>print &&db_user
MG>print &&db_pass
MG>print &&db_db
MG>connect &&db_user/&&db_pass@&&db_db

> And not calling the second script. At this stage, I am just verifying
> connections. I also removed the <![CDATA[    WHENEVER SQLERROR EXIT
> SQL.SQLCODE    ]]> from the SQL task.
> C) Now does not return an error when enter the correct connection details.
> The results for B is the same. Did not check A yet.
> I seem to be making some progress, but I would still appreciate some help or
> advice. It seems Incanto is ok, I just don't have much experience with
> sqlplus on UNIX.
> I guess that I could just use the exec task with some shell scripts, but it
> does mean some extra work.
> Thanks, its late here, my brain is numb, bedtime.
MG>lets touch base with results of your findings tomorrow am

Windows Live™ Contacts: Organize your contact list.!503D1D86EBB2B53C!2285.entry?ocid=TXT_TAGLM_WL_UGC_Contacts_032009
  • Unnamed multipart/alternative (inline, None, 0 bytes)
View raw message