activemq-users mailing list archives

Site index · List index
Message view « Date » · « Thread »
Top « Date » · « Thread »
From Christopher Fogarty <Christopher.Foga...@Versiant.com>
Subject RE: Testing Master Slave on Shared File System
Date Fri, 29 Apr 2016 13:00:08 GMT
Has anyone done master slave with shared filesystem?

The documentation is sparse.

Tim, you have been a great help. I have started to see this

INFO | Database /data/kahadb/lock is locked... waiting 10 seconds for the database to be unlocked.
Reason: java.io.FileNotFoundException: /data/kahadb/lock (Read-only file system)

However, when I shutdown the copy of mq that seems to have the lock, the above message does
not clear.

Chris Fogarty

VP, System Engineering
Versiant Corporation
3700 Arco Corporate Drive
Suite 350
Charlotte, NC 28273
Office: (704) 831-3905 | Mobile: (704) 763-3333

Chris.Fogarty@Versiant.com

-----Original Message-----
From: tbain98@gmail.com [mailto:tbain98@gmail.com] On Behalf Of Tim Bain
Sent: Friday, April 29, 2016 12:56 AM
To: ActiveMQ Users <users@activemq.apache.org>
Subject: Re: Testing Master Slave on Shared File System

Browsing the queue via the web console for the slave broker should be a good test; if you're
able to do that, the master failed to lock the slave out of the KahaDB data.

Tim

On Thu, Apr 28, 2016 at 2:14 PM, Christopher Fogarty < Christopher.Fogarty@versiant.com>
wrote:

> I have the disk a part of its on vggroup and an lv carved out of that 
> with ext 4 file system on it. This is mounted on both systems and I am 
> able to start active mq fine. But would feel a lot better validating 
> that only one of the two nodes actually has a lock. I would love even 
> more to verify that both nodes when started are doing what they 
> should, which is one has a locked access and the other is in a sort of 
> stand by until the lock is released.
>
> Hope this makes sense.
>
> Chris Fogarty
>
>
>
>
>
> On Thu, Apr 28, 2016 at 12:37 PM -0700, "Matt Pavlovich" < 
> mattrpav@gmail.com<mailto:mattrpav@gmail.com>> wrote:
>
> Chris-
>
> What file system are you using to share the mount?  The filesystem 
> would need to support distributed locking (many "shareable 
> filesystems" don't do this properly.
>
> The other approach is to use the shared filesystem for KahaDB and a 
> database lease-locker to work around the 
> most-shared-filesystems-don't-do-locking-properly problem.
>
> -Matt
>
> On 4/28/16 12:34 PM, Christopher Fogarty wrote:
> > I have set up two servers:
> >
> > Both CENTOS with a shared SAN disk mounted and active on both nodes.
> >
> > I have set up ActiveMQ 5.6
> >
> > I am able to start each with the following configuration
> >
> > <persistenceAdapter>
> >    <kahaDB directory="/sharedFileSystem/sharedBrokerData"/>
> > </persistenceAdapter>
> >
> > Each node can and does start, but how can I test, or what do I look 
> > for
> to make sure that file locking is actually working as described in the 
> http://activemq.apache.org/shared-file-system-master-slave.html
> document.  Before putting this into production, I would feel a lot 
> better knowing that only one of the two nodes is capable of accessing the kahadb.
> >
> >
> > Chris Fogarty
> >
> > VP, System Engineering
> > Versiant Corporation
> > 3700 Arco Corporate Drive
> > Suite 350
> > Charlotte, NC 28273
> > Office: (704) 831-3905 | Mobile: (704) 763-3333
> >
> > Chris.Fogarty@Versiant.com
> >
> > -----Original Message-----
> > From: Christopher Fogarty
> > Sent: Wednesday, April 27, 2016 9:02 AM
> > To: 'users@activemq.apache.org' <users@activemq.apache.org>
> > Subject: RE: Running ActiveMQ Broker as different username unable to
> connect via web admin console
> >
> > What Platform? Do you have a firewall running
> >
> > Chris Fogarty
> >
> > VP, System Engineering
> > Versiant Corporation
> > 3700 Arco Corporate Drive
> > Suite 350
> > Charlotte, NC 28273
> > Office: (704) 831-3905 | Mobile: (704) 763-3333
> >
> > Chris.Fogarty@Versiant.com
> >
> > -----Original Message-----
> > From: jboss [mailto:jboss@bcidaho.com]
> > Sent: Wednesday, April 27, 2016 8:16 AM
> > To: users@activemq.apache.org
> > Subject: Re: Running ActiveMQ Broker as different username unable to
> connect via web admin console
> >
> > The web console does not come up at all.   The error that the Chrome
> gives is
> > "Connection Refused".  Does not even get to the point of asking for
> username/password.
> >
> > Thanks,
> >
> >
> >
> >
> > --
> > View this message in context:
> http://activemq.2283324.n4.nabble.com/Running-ActiveMQ-Broker-as-diffe
> rent-username-unable-to-connect-via-web-admin-console-tp4711175p471128
> 0.html
> > Sent from the ActiveMQ - User mailing list archive at Nabble.com.
>
>
Mime
View raw message