activemq-dev mailing list archives

Site index · List index
Message view « Date » · « Thread »
Top « Date » · « Thread »
From "Tomasz Wiczling (JIRA)" <jira+amq...@apache.org>
Subject [jira] Updated: (AMQNET-135) Error in parsing composite Uri on Linux Mono
Date Tue, 16 Dec 2008 14:57:05 GMT

     [ https://issues.apache.org/activemq/browse/AMQNET-135?page=com.atlassian.jira.plugin.system.issuetabpanels:all-tabpanel
]

Tomasz Wiczling updated AMQNET-135:
-----------------------------------

    Description: 
I'm using ActiveMQ .Net to connect to ActiveMQ from Mono application on linux.
I've downloaded new (12-12-2008, rev. 726083) version of ActiveMQ .Net and started from testing
new feature: FAILOVER transport.
First test made on Windows were very promising, but trying to run my application on linux
caused an error.
I've invested it a bit and found out this:
On linux Mono the System.Uri constructor causes error while parsing composite uri, because
it replaces all '//' with '/'. And tries to connect to 'tcp:/localhost:61616' for example.

I've tested it on newest Mono 2.0 SUSE with the same result.

Uris, I've tried:
failover:(tcp://192.168.44.244:61616)
failover:(tcp://192.168.44.244:61616)/
failover://localhost/(tcp://192.168.44.244:61616)
failover://localhost/(tcp://192.168.44.244:61616)/

All with the same result :((

Illustration.
I modified Apache.NMS.ActiveMQ.ConnectionFactory constructors as below:
(...)
		public ConnectionFactory(string brokerUri, string clientID)
			: this(new Uri(brokerUri), clientID)
		{
			Tracer.Debug("ConnectionFactory(string brokerUri, string clientID): brokerUri='" + brokerUri
+ "'");
		}
(...)
		public ConnectionFactory(Uri brokerUri, string clientID)
		{
			Tracer.Debug("ConnectionFactory(Uri brokerUri, string clientID): brokerUri='" + brokerUri
+ "'");
			this.brokerUri = brokerUri;
			this.clientId = clientID;
		}
(...)

and prepare simple islustrating program:

using System;
using Apache.NMS;
using Apache.NMS.ActiveMQ;

namespace IssueExample
{
	internal class ConsoleTracer : ITrace
	{
		public bool IsDebugEnabled { get { return true; } }
		public bool IsInfoEnabled { get { return true; } }
		public bool IsWarnEnabled { get { return true; } }
		public bool IsErrorEnabled { get { return true; } }
		public bool IsFatalEnabled { get { return true; } }
		public void Debug(string message) { Console.WriteLine("DEBUG:" + message); }
		public void Info(string message) { Console.WriteLine("INFO:" + message); }
		public void Warn(string message) { Console.WriteLine("WARN:" + message); }
		public void Error(string message) { Console.WriteLine("ERROR:" + message); }
		public void Fatal(object message) { Console.WriteLine("FATAL:" + message); }
	}

	class Program
	{
		public static void Main(string[] args)
		{
			Tracer.Trace = new ConsoleTracer();
			IConnectionFactory factory = new ConnectionFactory(args[0]);
			IConnection connection = factory.CreateConnection();
			connection.Close();
			Console.WriteLine("Connected and Disconnected successfully to '" + args[0] + "'");
			Console.ReadKey();
		}
	}
}

Running my program the output was:

# mono IssueExample.exe failover://localhost/\(tcp://192.168.44.244:61616\,tcp://192.168.44.244:61616\)/
DEBUG:ConnectionFactory(Uri brokerUri, string clientID): brokerUri='failover://localhost/(tcp:/192.168.44.244:61616,tcp:/192.168.44.244:61616)/'
DEBUG:ConnectionFactory(string brokerUri, string clientID): brokerUri='failover://localhost/(tcp://192.168.44.244:61616,tcp://192.168.44.244:61616)/'
DEBUG:Reconnect was triggered but transport is not started yet. Wait for start to connect
the transport.
DEBUG:Started.
DEBUG:Creating reconnect task
DEBUG:Waking up reconnect task
INFO:Waiting for transport to reconnect.
DEBUG:Attempting connect to: tcp:/192.168.44.244:61616
DEBUG:Opening socket to:  on port: -1
DEBUG:Connect fail to: tcp:/192.168.44.244:61616, reason: System.ArgumentOutOfRangeException:
Argument is out of range.
Parameter name: Invalid port
  at System.Net.IPEndPoint.set_Port (Int32 value) [0x00000]
  at System.Net.IPEndPoint..ctor (System.Net.IPAddress address, Int32 port) [0x00000]
  at Apache.NMS.ActiveMQ.Transport.Tcp.TcpTransportFactory.Connect (System.String host, Int32
port) [0x00000]
  at Apache.NMS.ActiveMQ.Transport.Tcp.TcpTransportFactory.CompositeConnect (System.Uri location)
[0x00000]
  at Apache.NMS.ActiveMQ.Transport.TransportFactory.CompositeConnect (System.Uri location)
[0x00000]
  at Apache.NMS.ActiveMQ.Transport.Failover.FailoverTransport.doReconnect () [0x00000]
DEBUG:Waiting 10 ms before attempting connection.
(...)
<Infinit loop of reconnects>

  was:
I'm using ActiveMQ .Net to connect to ActiveMQ from Mono application on linux.
I've downloaded new (12-12-2008, rev. 726083) version of ActiveMQ .Net and started from testing
new feature: FAILOVER transport.
First test made on Windows were very promising, but trying to run my application on linux
caused an error.
I've invested it a bit and found out this:
On linux Mono the System.Uri constructor causes error while parsing composite uri, because
it replaces all '//' with '/'. And tries to connect to 'tcp:/localhost:61616' for example.

I've tested it on newest Mono 2.0 SUSE with the same result.

Uris, I've tried:
failover:(tcp://192.168.44.244:61616)
failover:(tcp://192.168.44.244:61616)/
failover://localhost/(tcp://192.168.44.244:61616)
failover://localhost/(tcp://192.168.44.244:61616)/

All with the same result :((

Illustration.
I modified Apache.NMS.ActiveMQ.ConnectionFactory constructors as below:
(...)
		public ConnectionFactory(string brokerUri, string clientID)

			: this(new Uri(brokerUri), clientID)

		{

			Tracer.Debug("ConnectionFactory(string brokerUri, string clientID): brokerUri='" + brokerUri
+ "'");

		}

(...)
		public ConnectionFactory(Uri brokerUri, string clientID)

		{

			Tracer.Debug("ConnectionFactory(Uri brokerUri, string clientID): brokerUri='" + brokerUri
+ "'");

			this.brokerUri = brokerUri;

			this.clientId = clientID;

		}

(...)

and prepare simple islustrating program:

using System;

using Apache.NMS;

using Apache.NMS.ActiveMQ;



namespace IssueExample

{

	internal class ConsoleTracer : ITrace

	{

		public bool IsDebugEnabled { get { return true; } }

		public bool IsInfoEnabled { get { return true; } }

		public bool IsWarnEnabled { get { return true; } }

		public bool IsErrorEnabled { get { return true; } }

		public bool IsFatalEnabled { get { return true; } }

		public void Debug(string message) { Console.WriteLine("DEBUG:" + message); }

		public void Info(string message) { Console.WriteLine("INFO:" + message); }

		public void Warn(string message) { Console.WriteLine("WARN:" + message); }

		public void Error(string message) { Console.WriteLine("ERROR:" + message); }

		public void Fatal(object message) { Console.WriteLine("FATAL:" + message); }

	}



	class Program

	{

		public static void Main(string[] args)

		{

			Tracer.Trace = new ConsoleTracer();



			IConnectionFactory factory = new ConnectionFactory(args[0]);

			IConnection connection = factory.CreateConnection();

			connection.Close();

			Console.WriteLine("Connected and Disconnected successfully to '" + args[0] + "'");

			Console.ReadKey();

		}

	}

}

Running my program the output was:

# mono IssueExample.exe failover://localhost/\(tcp://192.168.44.244:61616\,tcp://192.168.44.244:61616\)/
DEBUG:ConnectionFactory(Uri brokerUri, string clientID): brokerUri='failover://localhost/(tcp:/192.168.44.244:61616,tcp:/192.168.44.244:61616)/'
DEBUG:ConnectionFactory(string brokerUri, string clientID): brokerUri='failover://localhost/(tcp://192.168.44.244:61616,tcp://192.168.44.244:61616)/'
DEBUG:Reconnect was triggered but transport is not started yet. Wait for start to connect
the transport.
DEBUG:Started.
DEBUG:Creating reconnect task
DEBUG:Waking up reconnect task
INFO:Waiting for transport to reconnect.
DEBUG:Attempting connect to: tcp:/192.168.44.244:61616
DEBUG:Opening socket to:  on port: -1
DEBUG:Connect fail to: tcp:/192.168.44.244:61616, reason: System.ArgumentOutOfRangeException:
Argument is out of range.
Parameter name: Invalid port
  at System.Net.IPEndPoint.set_Port (Int32 value) [0x00000]
  at System.Net.IPEndPoint..ctor (System.Net.IPAddress address, Int32 port) [0x00000]
  at Apache.NMS.ActiveMQ.Transport.Tcp.TcpTransportFactory.Connect (System.String host, Int32
port) [0x00000]
  at Apache.NMS.ActiveMQ.Transport.Tcp.TcpTransportFactory.CompositeConnect (System.Uri location)
[0x00000]
  at Apache.NMS.ActiveMQ.Transport.TransportFactory.CompositeConnect (System.Uri location)
[0x00000]
  at Apache.NMS.ActiveMQ.Transport.Failover.FailoverTransport.doReconnect () [0x00000]
DEBUG:Waiting 10 ms before attempting connection.
(...)
<Infinit loop of reconnects>


> Error in parsing composite Uri on Linux Mono
> --------------------------------------------
>
>                 Key: AMQNET-135
>                 URL: https://issues.apache.org/activemq/browse/AMQNET-135
>             Project: ActiveMQ .Net
>          Issue Type: Bug
>          Components: ActiveMQ Client
>         Environment: 1. ActiveMQ on linux CentOS 4.4
> 2. Client on Mono 1.9 on linux CentOS 4.4
>            Reporter: Tomasz Wiczling
>            Assignee: Jim Gomes
>            Priority: Critical
>
> I'm using ActiveMQ .Net to connect to ActiveMQ from Mono application on linux.
> I've downloaded new (12-12-2008, rev. 726083) version of ActiveMQ .Net and started from
testing new feature: FAILOVER transport.
> First test made on Windows were very promising, but trying to run my application on linux
caused an error.
> I've invested it a bit and found out this:
> On linux Mono the System.Uri constructor causes error while parsing composite uri, because
it replaces all '//' with '/'. And tries to connect to 'tcp:/localhost:61616' for example.
> I've tested it on newest Mono 2.0 SUSE with the same result.
> Uris, I've tried:
> failover:(tcp://192.168.44.244:61616)
> failover:(tcp://192.168.44.244:61616)/
> failover://localhost/(tcp://192.168.44.244:61616)
> failover://localhost/(tcp://192.168.44.244:61616)/
> All with the same result :((
> Illustration.
> I modified Apache.NMS.ActiveMQ.ConnectionFactory constructors as below:
> (...)
> 		public ConnectionFactory(string brokerUri, string clientID)
> 			: this(new Uri(brokerUri), clientID)
> 		{
> 			Tracer.Debug("ConnectionFactory(string brokerUri, string clientID): brokerUri='" +
brokerUri + "'");
> 		}
> (...)
> 		public ConnectionFactory(Uri brokerUri, string clientID)
> 		{
> 			Tracer.Debug("ConnectionFactory(Uri brokerUri, string clientID): brokerUri='" + brokerUri
+ "'");
> 			this.brokerUri = brokerUri;
> 			this.clientId = clientID;
> 		}
> (...)
> and prepare simple islustrating program:
> using System;
> using Apache.NMS;
> using Apache.NMS.ActiveMQ;
> namespace IssueExample
> {
> 	internal class ConsoleTracer : ITrace
> 	{
> 		public bool IsDebugEnabled { get { return true; } }
> 		public bool IsInfoEnabled { get { return true; } }
> 		public bool IsWarnEnabled { get { return true; } }
> 		public bool IsErrorEnabled { get { return true; } }
> 		public bool IsFatalEnabled { get { return true; } }
> 		public void Debug(string message) { Console.WriteLine("DEBUG:" + message); }
> 		public void Info(string message) { Console.WriteLine("INFO:" + message); }
> 		public void Warn(string message) { Console.WriteLine("WARN:" + message); }
> 		public void Error(string message) { Console.WriteLine("ERROR:" + message); }
> 		public void Fatal(object message) { Console.WriteLine("FATAL:" + message); }
> 	}
> 	class Program
> 	{
> 		public static void Main(string[] args)
> 		{
> 			Tracer.Trace = new ConsoleTracer();
> 			IConnectionFactory factory = new ConnectionFactory(args[0]);
> 			IConnection connection = factory.CreateConnection();
> 			connection.Close();
> 			Console.WriteLine("Connected and Disconnected successfully to '" + args[0] + "'");
> 			Console.ReadKey();
> 		}
> 	}
> }
> Running my program the output was:
> # mono IssueExample.exe failover://localhost/\(tcp://192.168.44.244:61616\,tcp://192.168.44.244:61616\)/
> DEBUG:ConnectionFactory(Uri brokerUri, string clientID): brokerUri='failover://localhost/(tcp:/192.168.44.244:61616,tcp:/192.168.44.244:61616)/'
> DEBUG:ConnectionFactory(string brokerUri, string clientID): brokerUri='failover://localhost/(tcp://192.168.44.244:61616,tcp://192.168.44.244:61616)/'
> DEBUG:Reconnect was triggered but transport is not started yet. Wait for start to connect
the transport.
> DEBUG:Started.
> DEBUG:Creating reconnect task
> DEBUG:Waking up reconnect task
> INFO:Waiting for transport to reconnect.
> DEBUG:Attempting connect to: tcp:/192.168.44.244:61616
> DEBUG:Opening socket to:  on port: -1
> DEBUG:Connect fail to: tcp:/192.168.44.244:61616, reason: System.ArgumentOutOfRangeException:
Argument is out of range.
> Parameter name: Invalid port
>   at System.Net.IPEndPoint.set_Port (Int32 value) [0x00000]
>   at System.Net.IPEndPoint..ctor (System.Net.IPAddress address, Int32 port) [0x00000]
>   at Apache.NMS.ActiveMQ.Transport.Tcp.TcpTransportFactory.Connect (System.String host,
Int32 port) [0x00000]
>   at Apache.NMS.ActiveMQ.Transport.Tcp.TcpTransportFactory.CompositeConnect (System.Uri
location) [0x00000]
>   at Apache.NMS.ActiveMQ.Transport.TransportFactory.CompositeConnect (System.Uri location)
[0x00000]
>   at Apache.NMS.ActiveMQ.Transport.Failover.FailoverTransport.doReconnect () [0x00000]
> DEBUG:Waiting 10 ms before attempting connection.
> (...)
> <Infinit loop of reconnects>

-- 
This message is automatically generated by JIRA.
-
You can reply to this email to add a comment to the issue online.


Mime
View raw message