accumulo-user mailing list archives

Site index · List index
Message view « Date » · « Thread »
Top « Date » · « Thread »
From "Dan Blum" <db...@bbn.com>
Subject RE: Unable to get Mini to use native maps - 1.6.2
Date Tue, 23 Feb 2016 19:20:55 GMT
In fact, we are calling that (in Groovy which is why I missed it before, not being that familiar
with Groovy). I verified that the path is correct – doesn’t help.

 

From: Christopher [mailto:ctubbsii@apache.org] 
Sent: Tuesday, February 23, 2016 2:06 PM
To: user@accumulo.apache.org
Subject: Re: Unable to get Mini to use native maps - 1.6.2

 

MiniAccumuloConfig has a method, called "setNativeLibPaths(String... nativePathItems)".

You should call that method with the absolute path for your compiled native map shared library
file (.so), before you start Mini.

 

On Tue, Feb 23, 2016 at 2:03 PM Josh Elser <josh.elser@gmail.com> wrote:

MiniAccumuloCluster spawns its own processes, though. Calling
NativeMap.isLoaded() in your test JVM isn't proving anything.

That's why you need to call these methods on MAC, you would need to
check the TabletServer*.log file(s), and make sure that its
configuration is set up properly to find the .so.

Does that make sense? Did I misinterpret you?

Dan Blum wrote:
> I'll see what I can do, but there's no simple way to pull out something
> small we can share (and it would have to be a gradle project).
>
> I confirmed that the path is not the immediate issue by adding an explicit
> call to NativeMap.isLoaded() at the start of my test - that produces logging
> from NativeMap saying it can't find the library, which is what I expect.
> Without this call NativeMap still logs nothing so the setting that should
> cause it to be referenced is getting overridden somewhere. Calling
> InstanceOperations.getSiteConfiguration and getSystemConfiguration shows
> that the native maps are enabled, however.
>
> -----Original Message-----
> From: Josh Elser [mailto:josh.elser@gmail.com]
> Sent: Tuesday, February 23, 2016 12:56 PM
> To: user@accumulo.apache.org
> Subject: Re: Unable to get Mini to use native maps - 1.6.2
>
> Well, I'm near positive that 1.6.2 had native maps working, so there
> must be something unexpected happening :). MAC should be very close to
> what a real standalone instance is doing -- if you have the ability to
> share some end-to-end project with where you are seeing this, that'd be
> extremely helpful (e.g. a Maven project that we can just run would be
> superb).
>
> Dan Blum wrote:
>> I'll take a look but I don't think the path is the problem - NativeMap
>> should try to load the library regardless of whether this path is set and
>> will log if it can't find it. This isn't happening.
>>
>> -----Original Message-----
>> From: Josh Elser [mailto:josh.elser@gmail.com]
>> Sent: Tuesday, February 23, 2016 12:27 PM
>> To: user@accumulo.apache.org
>> Subject: Re: Unable to get Mini to use native maps - 1.6.2
>>
>> Hi Dan,
>>
>> I'm seeing in our internal integration tests that we have some
>> configuration happening which (at least, intends to) configure the
>> native maps for the minicluster.
>>
>> If you're not familiar, the MiniAccumuloConfig and MiniAccumuloCluster
>> classes are thin wrappers around MiniAccumuloConfigImpl and
>> MiniAccumuloClusterImpl. There is a setNativeLibPaths method on
>> MiniAccumuloConfigImpl which you can use to provide the path to the
>> native library shared object (.so). You will probably have to switch
>> from MiniAccumuloConfig/MiniAccumuloCluster to
>> MiniAccumuloConfigImpl/MiniAccumuloClusterImpl to use the "hidden"
> methods.
>> You could also look at MiniClusterHarness.java in>=1.7 if you want a
>> concrete example of how we initialize things for our tests.
>>
>> - Josh
>>
>> Dan Blum wrote:
>>> In order to test to make sure we don't have more code that needs a
>>> workaround for https://issues.apache.org/jira/browse/ACCUMULO-4148 I am
>>> trying again to enable the native maps for Mini, which we use for
> testing.
>>> I set tserver.memory.maps.native.enabled to true in the site XML, and
> this
>>> is getting picked up since I see this in the Mini logs:
>>>
>>> [server.Accumulo] INFO : tserver.memory.maps.native.enabled = true
>>>
>>> However, NativeMap should log something when it tries to load the
> library,
>>> whether it succeeds or fails, but it logs nothing. The obvious conclusion
>> is
>>> that something about how MiniAccumuloCluster starts means that this
>> setting
>>> is ignored or overridden, but I am not finding it. (I see the mergeProp
>> call
>>> in MiniAccumuloConfigImpl.initialize which will set
>> TSERV_NATIVEMAP_ENABLED
>>> to false, but that should only set it if it's not already in the
>> properties,
>>> which it should be, and as far as I can tell the log message above is
>> issued
>>> after this.)
>>>
>


Mime
View raw message